Fokus

Ministri odbrane SAD i Kine kratko razgovarali u Singapuru, ali bez "suštinske razmene mišljenja"

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2023

-

16:02

Ministri odbrane SAD i Kine kratko razgovarali u Singapuru, ali bez "suštinske razmene mišljenja"
Tanjug/AP/Vincent Thian - Copyright Tanjug/AP/Vincent Thian

veličina teksta

Aa Aa

Američki ministar odbrane Lojd Ostin pozdravio se s novim kineskim ministrom nacionalne odbrane Li Šangfuom na marginama godišnjeg azijskog bezbednosnog sastanka u Singapuru, saopštio je Pentagon.

Navedeno je da su dvojica minstara odbrane razgovarali nakratko, ali i da nisu imali "suštinsku razmenu mišljenja", preneo je Rojters.

"Stejt department veruje u održavanje otvorenih linija komunikacije sa Narodnom republikom Kinom na nivou odnosa između dve vojske", rekao je portparol Pentagona brigadni general Pat Rajder.

On je dodao da će biti nastavljeno s traženjem smislene vojne komunikacije na više nivoa.

"Tako bi se odgovorno upravljalo međusobnim odnosom dveju zamalja", naveo je Rajder.

Najveći azijski bezbednosni godišnji sastanak, Šangri-La dijalog, počeo je danas u Singapuru, a očekuje se da će skupom dominirati intenziviranje konkurencije između SAD i Kine.

Australijski premijer Entoni Albaneze večeras bi trebalo da govori u uvodnom obraćanju, a Ostin i Li Šangfu govoriće tokom vikenda. 

Očekivanja od samita u Singapuru, koji traje do 4. juna, mogao da bude prilika za poboljšanje narušenih odnosa između Vašingtona i Pekinga, splasnula su prošle sedmice kada je kineski ministar odbrane odbio ponudu da se sastane sa američkim kolegom tokom skupa, preneo je Rojters.

SAD su 2018. godine uvele sankcije Liju zbog kupovine oružja od Rusije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet