Fokus

Džihad Azur zajednički kandidat opozicije za predsednika Libana

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2023

-

22:56

Džihad Azur zajednički kandidat opozicije za predsednika Libana
Džihad Azur - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Libanske opozicione, nezavisne i glavne hrišćanske stranke saopštile su danas da su nominovale zvaničnika MMF-a Džihada Azura za predsednika, a njegov protivkandidat je Sulejman Frandžieh koga podržava Hezbolah.

Stranke su na sastanku podržale nominaciju Azura koji je trenutno direktor Odeljenja za Bliski istok i centralnu Aziju pri MMF-u i bivši libanski ministar finansija, preneo je Rojters. 

profimedia

 

Liban nema šefa države od kada se završio mandat predsednika Mišela Auna krajem oktobra.

Proiranski Hezbolah, glavna oružana politička sila u zemlji, i njegov šiitski saveznik Amal, podržali su Frandžieha (56), naslednika stare libanske hrišćanske političke dinastije i saveznika sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Poslanik Mišel Muavad, koji je osvojio najviše glasova na ponovljenim neuspešnim predsedničkim izborima, rekao je da je povukao svoju kandidaturu u korist Azura. 

Azur se nije izjasnio o sopstvenoj kandidaturi, ali su politički izvori rekli da je imao ''diskretne sastanke'' sa raznim stranama i članovima parlamenta radi razgovora o njegovim šansama.  

Vašington je upozorio da američka administracija razmatra uvođenje sankcija libanskim zvaničnicima zbog njihovog nastavka ometanja izbora novog predsednika.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet