Fokus

SZO traži od Kine podatke o poreklu Kovida 19: Dugujemo istinu milionima koji su patili i milionima koji su preminuli

Komentari

Autor: Rojters/Tanjug

15/07/2021

-

17:18

SZO traži od Kine podatke o poreklu Kovida 19:  Dugujemo istinu milionima koji su patili i milionima koji su preminuli
SZO traži od Kine podatke o poreklu Kovida 19: Dugujemo istinu milionima koji su patili i milionima koji su preminuli - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je danas da su istrage o poreklu pandemije kovida-19 u Kini otežane zbog nedostatka neobrađenih podataka iz prvih dana širenja virusa u toj zemlji, zbog čega je pozvao Peking da bude transparentniji.


"Molimo Kinu da bude transparentna i otvorena i da sarađuje. Dugujemo milionima koji su patili i milionima koji su preminuli da znaju šta se dogodilo", poručio je Gebrejesus na konferenciji za novinare, a prenosi agencija Rojters.

Tim koji je predvodila SZO proveo je, sa kineskim istraživačima, četiri nedelje u kineskom gradu Vuhanu i oko njega, navodeći kasnije u zajedničkom izveštaju objavljenom u martu da je virus verovatno prešao sa slepih miševa na ljude preko jedne druge životinje.

Rečeno je da se "širenje putem laboratorijskog incidenta smatra krajnje malo verovatnim", ali pojedine zemlje, uključujući SAD i neke naučnike, nisu zadovoljni takvim izveštajem.

Kina je teoriju da je virus možda pobegao iz laboratorije u Vuhanu nazvala "apsurdnom" i više puta je saopštila da će "politizacija" tog pitanja ometati istrage.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan, koji je danas razgovarao sa Tedrosom, pozvao je Kinu da omogući nastavak istraga o poreklu pandemije kovida-19, navodeći da su potrebne dodatne informacije.

Špan je, takođe, najavio donaciju od 260 miliona evra programu SZO "ACT-Ac celerator", čiji je cilj da ceo svet, uključujući siromašnije zemlje, primi vakcine i testove na kovid-19.

Preporuka za vas

SZO upozorava: Kombinovanje vakcina je opasan trend i dalje ne znamo da li je treća doza potrebna
SZO: "Dok neke države razmišljaju o trećoj dozi, druge još nisu uspele da vakcinišu ni zdravstvene radnike"
SZO o vakcinama koje izazivaju upalu srca: Koristi nadmašuju veoma male rizike

Komentari (0)

Svet