Fokus

Diplomatska labudova pesma nemačke kancelarke: Kakve su poruke susreta Merkel i Bajdena

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Nataša Đulić Banović

16/07/2021

-

12:13

Diplomatska labudova pesma nemačke kancelarke: Kakve su poruke susreta Merkel i Bajdena
Angela Merkel i Džo Bajden - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka kancelarka Angela Merkel boravila je u zvaničnoj poseti Vašingtonu, tokom koje se sastala sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajednom.

Diplomatska labudova pesma kancelarke, kako je posetu nazvao AFP, počela je u teškim mementima, jer se u Nemačkoj upravo dešavaju nezapamćene poplave, koje su odnele veliki broj ljudskih života. Dvoje lidera su na početku, jedno za drugo, imali smo lepe reči.

"Gospodine predsedniče, dragi Džo, prvo bih želela da se zahvalim na vašoj empatiji i saučešću koje ste uputili žrtvama poplava u Nemačkoj", navela je Merkel.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

"Čast mi je da ugostim dragog prijatelja, prvu ženu kancelara u nemačkoj istoriji, prvu kancelarku iz istočne Nemačke. Ona je primer služenja svojoj zemlji, i rekao bih, iz dubine duše, celom svetu", rekao je u svom obraćanju predsednik SAD.

Na stolu se našao gasovod Severni tok 2, uz konstataciju da dobri prijetalji ne moraju u svemu da se slože. Oko jednog ipak jesu, da Moskva ne sme da koristi energetiku kao oružje.


"Zna se šta ja mislim o Severnom Toku. Ali, dok sam došao na ovu funkciju, već je okončano 90% projekta, i uvođenje sankcija nije imalo smisla. Rešili smo da radimo sa kancelarkom da vidimo kako da nastavimo, u odnosu na to da li će Rusija pokušati nekako da uceni Ukrajinu", istakao je Bajden.

"Znate da smo mnogo radili, ne samo Nemačka već i cela EK na razgovorima sa Rusijom i Ukrajinom i da smo pregovarali o sporazumu koji obezbedjuje protok gasa do 2023. a i kasnije. To je ono što ja znam", navela je nemačka kancelarka.

Američki predsednik je rekao i da neće slati vojsku na Haiti, a da je Kuba propala zemlja koja vrši represiju na građanima i da će Amerika pomoći da se internet ponovo uspostavi u toj zemlji. Bilo je  reči i o Zapadnom Balkanu, za koji j erečeno da se integriše u evropske institucije.

Pre susreta sa Bajdenom, Merkelova je stekla 18. počasni doktorat na Univerzitetu Džons Hopkins, gde je komentarisala svoje planove za budućnost. Rekla je da joj treba pauza da razmisli o tome šta je "zaista zanima".

Onda ću pokušati da čitam, pa ću se malo odmoriti, jer sam veoma umorna, rekla je.

Bajden joj je na kraju rekao da će mu nedostajati na samitima.

Koliko su ove poruke otoplile američko-nemačke odnose znaće se u narednim danima, ali je razlika između dva dočeka za Angelu Merkel, tačnije između Trampa i Bajdena, više nego vidljiva.

Susret sa Bajednom, susret sa četvrtim američkim predsednikom

Nemačka kancelarka, koja uskoro ide u političku penziju, susrela se sa četvrtim američkim predsednikom tokom svog 16-ogodišnjeg mandata. Merkel je došla na vlast tokom drugog mandata Džordža Buša i počela je da popravlja odnose koji su zahladili za vreme kancelara Gerharda Šredera.

Uskoro su postali bliski saveznici, a kako prenosi AP, možda je put do predsednikovog srca išao preko stomaka, jer Buš nije mogao da prestane da govori o divljem vepru koji mu je poslužen u Nemačkoj 2006. godine.

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

Na samitu G8 u Rusiji, nekoliko dana kasnije, Buš je prilično iznenadio kancelarku potezom koji se brzo proširio na internetu. Kada ga je kasnije posetila u Beloj Kući Buš je rekao: "Ovaj put bez masaže".

Merkel i Barak Obama stvorili su čvrsto savezništvo. Obama ju je ugostio na formalnoj državničkoj večeri, gde joj je uručio medalju slobode, najveće američko odlikovanje za civile.

"Želim da odam počast izuzetnom lideru koji predstavlja vrednosti i inspirišre milione širom sveta, pa i mene. To je moja prijateljica Angela Merkel", rekao je tada Obama.

Prisluškivanje - test prijateljstva

Test prijateljstva bio je izveštaj da je američka bezbednosna agencija prisluškivala nemačku vladu, uključujući Angelu Merkel. Tada je rekla da je špijuniranje među prijateljima neprihvatljivo.

Prethodni američki predsednik Donald Tramp izjavio je da njegova suparnica na izborima 2016. godine Hilari Klinton "želi da bude američka Angela Merkel".

"A vi znate kakva je katastrofa imigracija bila za nemačku i nemački narod", rekao je Tramp.

Nemačka kancelarka je uprkos svim izjavama, 2016. godine čestitala Trampu pobedu na izborima i ponudila blisku saradnju na bazi transatlanskih vrednosti za koje je rekla da poštuju dostojanstvo ljudi bez obzira na poreklo, pol i veru.

profimedia/Jesco Denzel

 

Tramp je često kritikovao Nemačku, a posebno novac koji ulaže u odbranu u okviru NATO-a. i najavio povlačenje trupa iz te zemlje. Merkelova je odgovorila da se Evropa više očigledno ne može uzdati u Ameriku.

Bajdena je pozdravila kao i većina političara u svetu uz olakšanje, rekavši da u Ovalni kabinet unosi decenije isksutva.

Do danas nije bilo vremena za razgovor o konkretnim temama od značaja za obe zemlje, iako su se već sreli  na samitu G7 u Britaniji i NATO samitu u Briselu. 

Preporuka za vas

Neugodan dan za Merkel i Makrona - Baltičke zemlje, Poljska i Holandija torpedovale predlog "velike dvojke" za EU samit sa Putinom

Komentari (0)

Svet