Fokus

Poslednja zvanična poseta Beloj kući: Bajden dočekao Angelu Merkel u Vašingtonu

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2021

-

18:56

Poslednja zvanična poseta Beloj kući: Bajden dočekao Angelu Merkel u Vašingtonu
Angela Merkel i Džo Bajden - Copyright Tanjug/AP/Evan Vucci

veličina teksta

Aa Aa

Američki predsednik Džozef Bajden danas je u Beloj kući dočekao nemačku kancelarku Angelu Merkel, tokom, najverovatnije, njene poslednje zvanične posete Vašingtonu.

Merkel se prethodno pridružila potpredsednici SAD Kamali Haris na doručku, a planira i da se sretne sa drugim visoko pozicioniranim američkim zvaničnicima.

Haris je pohvalila "izvanrednu karijeru" nemačke kancelarke, a Merkel je rekla da je oduševljena što ima priliku da se sretne sa prvom ženom potpredsednicom SAD.

Kako prenosi AP, očekuje se da će Merkel, koja je tokom skoro 16 godina mandata sarađivala sa četiri američka predsednika, razgovarati tokom posete SAD o pandemiji korona virusa i širenju kineskog i ruskog gasovoda, kojem se Vašington protivi.

Tanjug AP/Andrew Harnik

 

I Merkel i Bajden nadaju se da će njihov susret doprineti obnavljanju veza dva saveznika posle mandata prethodnog predsednika Donalda Trampa.


Bajden planira i da priredi večeru u čast Merkel.

Kancelarka će dobiti počasni doktorat Škole naprednih međunarodnih studija na Univerzitetu Džons Hopkins.

Spor oko izgradnje gasovoda Severni tok 2

Poseta Merkelove Beloj kući, koja je prva nekog evropskog lidera otkad je Bajden preuzeo funkciju u januaru, pokazuje da SAD žele da poprave odnos vodećom evropskom zemljom, prenosi Rojters.

SAD i Nemačka su ključni saveznici NATO, ali se spore oko nekoliko teških pitanja, kao što su izgradnja gasovoda Severni tok 2 iz Rusije ka Nemačkoj preko Baltičkog mora.

Takođe se ne slažu oko ekonomske saradnje sa Kinom, nastavka ograničenja putovanja u SAD iz Evrope i protivljenja Nemačke privremenim odricanjem od autorskih prava radi ubrzanja proizvodnje vakcina protiv korona virusa.

Tanjug AP/Andrew Harnik

 

Bajden i Merkel će, kako se očekuje, razgovarati i o borbi protiv pretnji demokratijama širom sveta, protiv ruskih sajber napada i nastojanju Kine da dominira naprednim tehnologijama, najavili su ranije zvaničnici u Vašingtonu i Berlinu.

Tema će biti i borba protiv pandemije kovida-19 i klimatskih promena.

Haris: Radićemo na produbljivanju partnerstva SAD i Nemačke

Američka potpredsednica Kamala Haris objavila je na Tviteru, posle razgovora sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Vašingtonu, da će, zajedno sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, raditi na produbljivanju američko-nemačkog partnerstva.

Haris je navela da je sa Merkel razgovarala o brojnim temama.

"Razgovarale smo o jačanju demokratskih institucija i transatlantskog odnosa, kao i odgovoru na zajedničke izazove poput zdravstva i klime", precizirala je Haris.

Merkel se tokom svoje poslednje zvanične posete Vašingtonu pridružila Haris na doručku, pre sastanka sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom.

Haris je pohvalila "izvanrednu karijeru" nemačke kancelarke, a Merkel je rekla da je oduševljena što ima priliku da se sretne sa prvom ženom potpredsednicom SAD, preneo je AP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet