Fokus

Američke obaveštajne agencije: Nema direktnih dokaza da je korona izašla iz kineske laboratorije

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2023

-

11:17

Američke obaveštajne agencije: Nema direktnih dokaza da je korona izašla iz kineske laboratorije
Američke obaveštajne agencije: Nema direktnih dokaza da je korona izašla iz kineske laboratorije - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američke obaveštajne agencije nisu pronašle direktne dokaze da je kovid 19 izašao iz kineske laboratorije, navodi se u izveštaju sa kojeg je skinuta oznaka tajnosti. Kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne službe (ODNI) saopštila je da i prirodno i laboratorijsko poreklo ostaju verovatni scenariji, preneo je BBC.

Uočeno je da se većina američkih obaveštajnih agencija slaže da virus nije genetski modifikovan ili "laboratorijski prilagođen". Poreklo pandemije je predmet žučne debate u SAD. Kina je snažno odbacila teoriju laboratorijskog curenja.

Izveštaj ODNI objavljen je sinoć nakon što je Kongres usvojio zakon u martu koji daje američkim obaveštajnim službama rok od 90 dana da skinu tajnost sa onoga što su saznali o Institutu za virusologiju u Vuhanu (WIV).

Centralna obaveštajna agencija (CIA) i još jedna agencija i dalje nisu u stanju da utvrde tačno poreklo pandemije kovid 19, jer se obe (prirodne i laboratorijske) hipoteze oslanjaju na značajne pretpostavke ili se suočavaju sa izazovima sa konfliktnim izveštavanjem, navodi se u izveštaju objavljenom na 10 stranica. Četiri agencije veruju da je virus prenet sa životinja na ljude, navodi se u izveštaju.

Tanjug/AP/Mark Schiefelbein

 

Dve agencije - Odeljenje za energetiku i FBI - i dalje veruju da je virus procurio iz laboratorije. U izveštaju se navodi da američka obaveštajna zajednica još uvek ne može da isključi mogućnost da je virus došao iz laboratorije. Sve američke obaveštajne agencije slažu se da kovid 19 nije razvijen kao biološko oružje, navodi se u izveštaju.

U njemu se navodi da su WIV i kineska vojska sarađivale u radu na koronavirusu za potrebe javnog zdravlja, ali ne i na infekcijama koje su verovatno mogle da izazovu kovid-19. Ali u izveštaju se, takođe, navodi da su naučnici u WIV-u konstruisali "himere" ili kombinacije koronavirusa i koristili tehnike obrnute genetske klonacije koje bi mogle da sakriju namerne promene.

Navodi se i da neki istraživači verovatno nisu koristili adekvatne mere predostrožnosti pre pandemije. Međutim, američke obaveštajne službe nisu upoznate sa specifičnim incidentom biološke bezbednosti u laboratoriji u Vuhanu koji je izazvao epidemiju kovid-19, navodi se u izveštaju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet