Fokus

Samo ne diraj dugmiće: Domar na Univerzitetu u Njujorku isključio zamrzivač i uništio 20 godina naučnog istraživanja

Komentari

Autor: CNN

27/06/2023

-

18:06

Samo ne diraj dugmiće: Domar na Univerzitetu u Njujorku isključio zamrzivač i uništio 20 godina naučnog istraživanja
Samo ne diraj dugmiće: Domar na Univerzitetu u Njujorku isključio zamrzivač i uništio 20 godina naučnog istraživanja - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitetski domar je čuo „neugodne zvuke“ i isključio zamrzivač, uništivši 20 godina školskog istraživanja vrednog milion dolara, kaže se u tužbi  koju je protiv njegovog poslodavca podneo Politehnički institut Rensselaer u severnoj državi Njujork. 

Domar, koji nije obuhvaćen tužbom, bio je radnik pod ugovorom u  kompaniji Daigle Cleaning Sistems Inc., koja je nekoliko meseci 2020. godine  radila na privatnom istraživačkom univerzitetu u Troju, Njujork. Škola traži više od milion dolara odštete i pravnih troškova od Daigle Cleaning Sistems kao posledicu incidenta.

Zamrzivač laboratorije sadržao je više od 20 godina istraživanja, uključujući ćelijske kulture i uzorke, kojima bi čak i „mala temperaturna odstupanja od tri stepena izazvala katastrofalnu štetu“, navodi se u tužbi podnesenoj Vrhovnom sudu okruga Rensselaer. 

Koledž ne veruje da je domar kriv, već umesto toga krivi Daigle Cleaning Sistems jer ga nije pravilno obučio i nadgledao, kaže se u tužbi. 

„Optuženi je svojim nemarnim i/ili bezobzirnim nadzorom i radom bez kontrole naneo štetu određenim kulturama ćelija, uzorcima i/ili istraživanjima u laboratoriji“, tvrdi univerzitet, a prenosi CNN.

CNN je zatražio komentar od advokata kompanije Daigle Cleaning Sistems i Politehničkog instituta Rensselaer. 

U tužbi se navodi da je kulture ćelija i uzoraka u zamrzivaču potrebno održavati na -80 stepeni Celzijusa i mala odstušanja od tri stepena bi prouzrokovala štetu, pa bi se oglasili alarmi ako bi se temperatura povećala na -78 stepeni ili smanjila na -82 stepena.

 KV Lakšmi, profesor i direktor školskog Centra za biohemijska istraživanja solarne energije Baruch '60,  koji je nadgledao istraživanje, primetila je da se upozorenje na zamrzivaču već jednom uključilo i to 14. septembra 2020. godine, jer je temperatura porasla na -78 stepeni.

Uprkos alarmu, Lakšmi i njen tim su utvrdili da će uzorci ćelija biti bezbedni dok se ne izvrše hitne popravke. Dok je čekala da proizvođač zamrzivača dođe da izvrši popravke, njen tim je dodao sigurnosnu kutiju oko izlaza i utičnice zamrzivača. Upozorenje je postavljeno na zamrzivač, navodi se u sudskom spisu.

„OVAJ ZAMRZIVAČ JE POD ALARMOM DOK JE U POPRAVCI. MOLIM VAS DA GA NE POMERATE ILI ISKLJUČUJETE.  NIJE POTREBNO NJEGOVO ČIŠĆENJE. MOŽETE DA PRITISNITE DUGME DA UGASITE ZVUK ALARMA , ALI SAMO NA  5-10 SEKUNDI ”, stajalo je u upozorenju.

Ali, 17. septembra, domar je čuo ono što je kasnije nazvao „dosadnim alarmima“. U očiglednom pokušaju da bude od pomoći, okrenuo je prekidače, koji su regulisali napajanje struje za zamrzivač i greškom ih ostavio u položaj iz „uključenog“ u „isključeno“.

Rečeno je da je temperatura zamrzivača porasla na -32 stepena Celzijusa. Sledećeg dana, studenti istraživanja otkrili su da je zamrzivač isključen i uprkos pokušajima da se istraživanje sačuva, većina kultura je bila „kompromitovana, uništena, čime je učinjena nepopravljiva šteta i "obrisano" više od dvadeset godina istraživanja“, navodi se u tužbi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet