Fokus

Ponovo se nadvio dim nad delovima SAD i Kanade usled šumskih požara

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2023

-

09:29

Ponovo se nadvio dim nad delovima SAD i Kanade usled šumskih požara
Ponovo se nadvio dim nad delovima SAD i Kanade usled šumskih požara - Copyright Tanjug/Chris Young/The Canadian Press via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Nad nebom Srednjeg zapada i istoka SAD ponovo se nadvio dim usled ogromnih šumskih požara u Kanadi. Milioni Amerikanaca su savetovani da ograniče aktivnosti na otvorenom zbog lošeg kvaliteta vazduha, prenosi Rojters.

Prema pisanju agencije, u većem delu Srednjeg zapada je na snazi upozorenje o kvalitetu vazduha za koje se očekuje da će trajati najmanje do kraja dana.

Upozorenja su bila na snazi i u Njujorku, Nju Džersiju, Pensilvaniji, prestonici Vašingtonu, kao i delovima Severne Karoline, što je dovelo do toga da se više od 100 miliona Amerikanaca suočilo sa lošim kvalitetom vazduha.

Početkom juna, na severoistoku SAD su privremeno bili obustavljeni letovi zbog smanjene vidljivosti usled šumskih požara u Kanadi, a milionima Amerikanaca je savetovano da na otvorenom nose epidemiološke maske N95.

Dim koji je tada prekrio delove SAD, u jednom trenutku je stigao čak i do Evrope. Prema pisanju CNN-a, oblaci dima su se protezali od Kanade preko Grenlanda i Islanda, do Norveške. Požari u Kanadi su već oborili rekorde, pošto je ove godine izgorela najveća površina šuma.

Prema pisanju BBC-a, izgorelo je više od 8,1 milion hektara širom zemlje, što je 21 put više od proseka u poslednjih 10 godina. Istovremeno, šumski požari koji su zahvatili velike delove istočne i zapadne Kanade, oslobodili su rekordnih 160 miliona tona ugljenika.

U Kanadi su trenutno aktivna 483 šumska požara, od kojih se za 250 smatra da su van kontrole.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet