Život

Oblaci dima iz Kanade stigli u Evropu: Šumski požari dosad oslobodili rekordnih 160 miliona tona ugljenika

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

27/06/2023

-

21:29

Oblaci dima iz Kanade stigli u Evropu: Šumski požari dosad oslobodili rekordnih 160 miliona tona ugljenika
Oblaci dima iz Kanade stigli u Evropu: Šumski požari dosad oslobodili rekordnih 160 miliona tona ugljenika - Copyright Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, File

veličina teksta

Aa Aa

Kanada ovih dana doživljava najgoru sezonu požara u istoriji. Najmanje 75.000.000 hektara širom zemlje je već izgorelo, a sezona požara koja često zahvata Kanadu je na samom početku.

Nakon što su prekrili istočnu obalu Severne Amerike, oblaci dima sa tog kontinenta preplovili su preko Atlantika u Evropu i početkom juna dim je stigao do Norveške. Već u ponedeljak, 26. juna, dim od nekontrolisanih požara u Kanadi mogao se videti širom zapadne Evrope pomoću satelitskih snimaka, izvestila je Britanska meteorološka služba.

Smog je putovao preko Atlantskog okeana brzinom mlaznog aviona nošen brzim vazdušnim strujama kroz atmosferu i stigao do Norveške odnosno Velike Britanije. Prema prognozama, do kraja nedelje dim će se zadržati u gornjim nivoima atmosfere iznad Evrope, što je trenutno dobro ali dugoročno nije, piše Euronews.

Naime, kako dim ulazi u atmosferu na velikim visinama, on je u stanju da se zadrži duže i da putuje na velike udaljenosti, što znači da će veliki deo teritorije biti izložen dimu.

Da li će dim od požara u Kanadi uticati na kvalitet vazduha u Evropi?

Početkom ovog meseca, dim od požara obavio je Njujork opasnom narandžastom izmaglicom.  Stanovnicima je savetovano da ostanu u zatvorenim prostorima što je više moguće.

„Ovo je štetno po zdravlje ljudi“, upozorila je guvernerka Njujorka Keti Hočul.

Ali u Evropi efekti neće biti isti. Dim neće dovesti do značajnog pogoršanja kvaliteta vazduha za stanovnike jer će ostati u gornjim slojevima atmosfere. To bi, međutim, moglo dovesti do nekih čudno obojenih prizora na našem nebu. 

„Iako je dim visoko u atmosferi, mogao bi da izazove neke živopisne izlaske i zalaske sunca u narednih nekoliko dana“, napisala je na Tviteru britanska meteorološka služba.

Požari u Kanadi su najgori ikada zabeleženi i još besne u više provincija.Prema nacionalnom izveštaju, 26. juna bilo je 27 novih požara. Iako kvalitet vazduha u Evropi nije pogođen, mnoge oblasti Severne Amerike nalaze se u opasnim uslovima.

Tanjug/AP

 

U Otavi, glavnom gradu Kanade, kvalitet vazduha je tokom vikenda smatran „visoko rizičnim“.  Stanovnici su u ponedeljak doživeli malo poboljšanje zahvaljujući olujnom vremenu i promenama vetra, ali će se dim verovatno vratiti kasnije tokom nedelje.  Upozorenja o kvalitetu vazduha takođe su izdata u SAD, uključujući Viskonsin, Mičigen i Indijanu.

 „Vidimo sve više ovih požara izazvanih klimatskim promenama. Ovi požari utiču na živote, svakodnevnu rutinu,kao i na kvalitet vazduha. Nastavićemo da radimo ovde kod kuće i sa partnerima širom sveta na suočavanju sa klimatskim promenama i njihovim uticajima", tvitovao je kanadski premijer Džastin Trudo.

Naučnici nisu potvrdili direktnu vezu između najnovijih požara u Kanadi  i klimatskih promena. Ali generalno, klimatska kriza stvara više uslova koji izazivaju požar. Izveštaj Međuvladinog panela za klimatske promene (IPCC) za 2021. otkrio je da će suvi, vetroviti i vrući vremenski uslovi, koji povećavaju šanse da se izazovu požari , postati češći na nekim mestima, uključujući Atlantsku Kanadu i SAD, što je potvrda da klimatske promene sve lošije utiču na zagađenost atmosfere.

Šumski požari dosad oslobodili rekordnih 160 miliona tona ugljenika

Šumski požari koji su zahvatili velike delove istočne i zapadne Kanade, oslobodili su rekordnih 160 miliona tona ugljenika, saopštila je danas služba Evropske unije za nadzor atmosfere Kopernikus.

Kako se navodi, godišnje emisije su sada najveće u Kanadi od početka satelitskog praćenja 2003. godine i premašile su rekordnu 20154. godinu kada je oslobođeno 140 miliona tona ugljenika, prenosi Rojters.

"Razlika je u tome što požari u istočnoj Kanadi podstiču ovaj rast emisija više nego zapadna Kanada", rekao je naučnik iz službe EU Mark Parington.

Prema pisanju agencije, naučnici su posebno zabrinuti zbog toga šta kanadski požari izbacuju u atmosferu i u vazduh koji ljudi udišu.

Ugljenik koji su oslobodili šumski požari u Kanadi, otprilike je jednak godišnjim emisijama ugljen-dioksida u Indoneziji usled sagorevanja fosilnih goriva.

Procenjuje se da kanadska severna borealna šuma skladišti više od 200 milijardi tona ugljenika, a prilikom požara, deo tog ugljenika se ispušta u atmosferu. To dovodi do ubrzanja procesa globalnog zagrevanja i stvara uslove u kojima je veća verovatnoća da će šume ponovo goreti, navodi britanska agencija. Parington dodaje da se "još ne nazire kraj" šumskim požarima, s obzirom na to da je u većem delu Kanade i dalje toplo i suvo vreme.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin