Fokus

Kanada zvanično zabranila testiranje kozmetike na životinjama

Komentari

Autor: CNN

02/07/2023

-

12:57

Kanada zvanično zabranila testiranje kozmetike na životinjama
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kanada je zabranila testiranje kozmetike na životinjama, pridruživši se brojnim drugim zemljama i američkim državama da zabrane tu praksu, piše CNN.

Kanadska vlada je ovu odluku objavila u utorak. Predlog zakona C-47 menja Zakon o hrani i lekovima kako bi se zabranilo i testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama i prodaja proizvoda koji se oslanjaju na podatke testiranja na životinjama, navodi se u saopštenju, prenosi CNN.

Takođe, dodaje se da se testiranje kozmetike na životinjama "retko sprovodi u Kanadi".

Kanada će se na taj način pridružiti Evropskoj uniji, Australiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Koreji, koje su sve zabranile kozmetičko testiranje na životinjama, stoji u saopštenju.

Ukupno 44 zemlje usvojile su zakone koji zabranjuju testiranje kozmetičkih proizvoda na životinjama, prema organizaciji Međunarodno humano društvo. Pored toga, 10 država u SAD je zabranilo ovu praksu: Njujork, Virdžinija, Kalifornija, Luizijana, Nju Džersi, Mejn, Havaji, Nevada, Ilinois i Merilend.

"Zaštita životinja, sada i u budućnosti, je nešto na šta su mnogi Kanađani pozivali i nešto što svi možemo da slavimo“, rekao je kanadski ministar zdravlja Žan-Iv Duklo u saopštenju i dodao:

"Ponosni smo što idemo dalje sa ovom merom i uveravamo Kanađane da su proizvodi koje kupuju proizvedeni bez okrutnosti. Nastavićemo da radimo sa stručnjacima i međunarodnim partnerima kako bismo istražili bezbedne alternative bez okrutnosti, tako da više životinja ne pati i ne umire zbog kozmetičkog testiranja".

U saopštenju se dodaje da Helt Kanada takođe radi na identifikaciji "efikasnih alternativa testiranju na životinjama" izvan kozmetičkog sveta.

Tekst predloga zakona kaže: "Niko neće prodavati kozmetiku osim ako lice ne može da ustanovi bezbednost kozmetike bez oslanjanja na podatke dobijene iz testa sprovedenog na životinji koji bi mogao da izazove bol, patnju ili povredu životinje, bilo fizičku ili psihičku" i da "Nijedna osoba ne sme da sprovodi test na životinji koja bi životinji mogla da izazove bol, patnju ili povredu, fizičku ili psihičku".

Predlog zakona je prvi put pročitan u Donjem domu u aprilu i dobio je kraljevsku saglasnost 22. juna.

Organizacija Međunarodno humano društvo je saopštila da su, osim što su nepotrebno okrutni, testovi na životinjama takođe manje efikasni u poređenju sa novijim oblicima procene poput kompjuterskog modeliranja ili testova pomoću ljudskih ćelija.

Komentari (0)

Svet