Fokus

Talibani suspendovali sve aktivnosti švedskih humanitarnih grupa u Avganistanu

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2023

-

16:11

Talibani suspendovali sve aktivnosti švedskih humanitarnih grupa u Avganistanu
Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi - Copyright Tanjug/AP/Ebrahim Noroozi

veličina teksta

Aa Aa

Avganistanski talibani saopštili su da su suspendovali sve aktivnosti švedskih organizacija u zemlji kao odgovor na nedavno spaljivanje svete islamske knjige u Stokholmu.

Švedska nevladina humanitarna organizacija Švedski komitet za Avganistan zabrinut je nakon saopštenja zbog budućnosti svojih programa u Avganistanu, koji pruža obrazovne i medicinske objekte hiljadama ljudi širom zemlje, preneo je AP. Oni su naveli da traže pojašnjenje od talibana.   

Pre dve nedelje, čovek identifikovan u švedskim medijima kao izbeglica iz Iraka zapalio je Kuran ispred džamije u centru Stokholma tokom velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama.   

Paljenje je izazvalo široku osudu u muslimanskom svetu, uključujući i u Pakistanu i Avganistanu.

Portparol talibanske vlade Zabihulah Mudžahid u utorak je na Tviteru objavio obustavu švedskih aktivnosti u Avganistanu.

"Islamski emirat obustavlja aktivnosti Švedske u Avganistanu dok se ne izvini muslimanima za gnusni čin" skrnavljenja Kurana, rekao je on.

Švedska nema ambasadu u glavnom gradu Avganistana, Kabulu, otkako su talibani zauzeli zemlju u avgustu 2021. godine.    

Švedski komitet za Avganistan je naveo u saopštenju da snažno osuđuje sve akte skrnavljenja svetog Kurana, kao što osuđuje svaki pokušaj stvaranja sukoba ili neprijateljstva među ljudima na osnovu verskog uverenja, etničke pripadnosti, nacionalnosti ili bilo koje druge podele.  

Za sada se još ne zna da li će humanitarnoj organizaciji biti dozvoljeno da nastavi sa radom. 
 

Komentari (0)

Svet