Fokus

Cene skočile za 400 odsto: Kilogram paradajza u Indiji košta više nego litar benzina

Komentari

Autor: Euronews

12/07/2023

-

17:11

Cene skočile za 400 odsto: Kilogram paradajza u Indiji košta više nego litar benzina
Cene skočile za 400 odsto: Kilogram paradajza u Indiji košta više nego litar benzina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ekstremne vrućine u Indiji utiču na poljoprivredu, a usevi paradajza posebno su pogođeni. Paradajz je postao toliko skup da su prodavnicama potrebni "telohranitelji" da ih zaštite, piše Vajs njuz. Cene su poslednjih nedelja porasle za 400 odsto, a kilogram sada košta više od litre benzina.

Velike padavine i toplotni talasi izazvali su iznenadne poplave i klizišta poslednjih nedelja u Indiji. Neprikladno vreme je takođe dovelo do toga da se zemlja suoči sa ozbiljnom nestašicom paradajza jer useve uništavaju i bolesti.

Cene u većim gradovima poput Mumbaja i Delhija porasle su sa 40 rupija (0,44 evra) po kilogramu na više od 160 rupija (1,76 evra), piše Gradijan. Samo nekoliko meseci ranije, komercijalna cena paradajza je pala na manje od 0,02 evra.

profimedia

 

Kao ključni sastanak u velikom broju indijskih jela, mnoga domaćinstva se sada okreću konzerviranim proizvodima. Čak je i lanac brze hrane Mekdonalds objavio da više ne služi paradajz.

Visoke cene su takođe navele lopove da ciljaju farme i kamione za dostavu, prenosi Vajs.

Ekstremne vremenske prilike

U junu je Indiju pogodio jak toplotni talas sa temperaturama koje su dostigle 43,5 stepeni Celzijusa.

Kako prenosi Euronews, bolnice u dve najnaseljenije države u zemlji postale su preplavljene, a mrtvačnice su bile popunjene do kraja, sa skoro 170 mrtvih.

Jul je doneo malo predaha, a Nju Delhi je ove nedelje zabeležio najvlažniji julski dan u poslednjih 40 godina, jer su poplave ubile najmanje 22 osobe.

Indijsko meteorološko odeljenje (IMD) izdalo je crvena upozorenja (najviši nivo upozorenja) u severnim državama Himačal Pradeš, Utarakand, Pendžab i Harijana, pošto su jake kiše izazvale iznenadne poplave i klizišta.

Indija nije jedina zemlja koja se poslednjih nedelja suočila sa smrtonosnim poplavama. U Japanu je ranije ove nedelje padala "najjača kiša ikada", dok se Vermont u SAD trenutno suočava sa katastrofalnim padavinama koje su dovele do proglašenja vanrednog stanja.

Delovi Evrope takođe su suočili sa obilnim kišama, a vanredno stanje je proglašeno prošlog meseca u severozapadnoj Bugarskoj.

Vremenski ekstremi će verovatno postati češći i ekstremniji zbog emisije gasova staklene bašte, upozorava Grinpis.

Komentari (0)

Svet