Fokus

Visoki američki zvaničnik se u Pentagonu sastao sa kineskim ambasadorom

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2023

-

23:43

Visoki američki zvaničnik se u Pentagonu sastao sa kineskim ambasadorom
Visoki američki zvaničnik se u Pentagonu sastao sa kineskim ambasadorom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kineski ambasador u SAD Šie Feng razgovarao je u Pentagonu sa najvišim zvaničnikom američke odbrane za region Azije Elijem Ratnerom o odnosima dve zemlje u oblastima odbrane i o ''nizu međunarodnih i pitanja regionalne bezbednosti'', saopšteno je iz Pentagona.

''Ratner je takođe naglasio posvećenost SAD održavanju otvorenih linija vojne komunikacije između SAD i Kine'', navodi se u saopštenju.

Kako navodi Rojters, razgovor Šie Fenga i pomoćnika američkog sekretara za odbranu Ratnera trajao je oko 90 mnuta.

Pošto su odnosi SAD i Kine na niskom nivou zbog pitanja nacionalne bezbednosti, uključujući Tajvan, kao i američke zabrane izvoza naprednih tehnologija i industrijske politike koju vodi Kina, Vašington pokušava da popravi veze između dve najveće svetske ekonomije, navodi Rojters.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen posetila je Kinu ranije ovog meseca, a očekuje se da će je izaslanik za klimu Džon Keri posetiti sledeće nedelje.

Državni sekretar Entoni Blinken otputovao je prošlog meseca u Peking, što je prvo putovanje američkog državnog sekretara u Kinu nakon 2018.

Rojters ističe da je Peking odbacio napore američkog ministra odbrane Lojda Ostina da održi ''detaljan sastanak'' sa svojim kineskim kolegom na odbrambenom forumu u Singapuru prošlog meseca.

''Redovno smo posezali za pojačanjem komunikacije u kriznim situacijama i kanala za upravljanje krizama sa Pekingom i oni su nas serijski odbacivali'', rekao je najviši politički savetnik Pentagona Kolin Kal na forumu u Londonu 10. jula. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet