Fokus

Keri u poseti Pekingu: Kina i SAD bi mogle da iskoriste saradnju u oblasti klimatskih promena

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2023

-

08:20

Keri u poseti Pekingu: Kina i SAD bi mogle da iskoriste saradnju u oblasti klimatskih promena
Keri u poseti Pekingu: Kina i SAD bi mogle da iskoriste saradnju u oblasti klimatskih promena - Copyright Tanjug/Florence Lo/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kina i SAD bi mogle da iskoriste saradnju u oblasti klimatskih promena da redefinišu svoje narušene odnose i zajednički povedu borbu protiv globalnog zagrevanja, saopštio je američki izaslanik za klimu Džon Keri visokim kineskim zvaničnicima.

Kerijeva trodnevna poseta Kini sa ciljem oživljavanja klimatske saradnje između najvećih svetskih emitera gasova staklene bašte poklopila se sa talasima ekstremnih vremenskih uslova širom planete, uključujući i one na zapadu SAD, gde je u poznatoj pustinji, Dolini smrti, na granici saveznih država Kalifornije i Nevade, temperatura dostigla 53 Celzijusa u nedelju.

"Nadamo se da ovo može predstavljati početak novog definisanja saradnje i kapacitet za rešavanje razlika između nas", rekao je Keri direktoru Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Jiju na sastanku u Pekingu, prenosi Rojters.

On je naglasio da se nada da ovo može biti početak, "ne samo kroz razgovore o klimatskoj agendi, već da možemo početi da menjamo šire odnos".

U obraćanju kineskom premijeru Li Ćjangu, Keri je upozorio da bi se situacija mogla pogoršati ovog leta i naveo izveštaje da je meteorološka stanica u severozapadnom kineskom regionu Sinđang zabeležila u nedelju najvišu temperaturu od 52,2 stepena Celzijusa.

"Predviđanja su mnogo ozbiljnija nego što su ikada do sada bila", dodao je Keri.

Li je tokom sastanka potvrdio ozbiljne klimatske posledice sa kojima se suočava Kina i na drugim mestima, prema izvorima sa sastanka, navodi Rojters.

Glavne oblasti sporenja između dve strane uključuju pitanje finansiranja borbe s klimatskim promenama, kinesku potrošnju uglja i smanjenje metana, snažnog gasa staklene bašte.

Keri se u ponedeljak u Pekingu sastao sa kolegom Sijeom Dženhuom i apelovao na Kinu da se ujedini sa SAD u borbi da se smanji emisija metana i negativni uticaji korišćenja uglja.

Vang je pohvalio Kerija i Sija za njihov "naporan rad" tokom razgovora. Razgovori delegacije SAD i Kine nastaviće se i tokom današnjeg dana, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet