Fokus

Džon Keri u Pekingu: Kina i SAD da rade na rešavanju klimatskih pitanja

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2023

-

08:37

Džon Keri u Pekingu: Kina i SAD da rade na rešavanju klimatskih pitanja
Džon Keri - Copyright Tanjug/AP/Alberto Pezzali

veličina teksta

Aa Aa

Američki izaslanik za klimu Džon Keri izjavio je da je od suštinske važnosti da Kina i SAD načine "pravi napredak" nekoliko meseci uoči globalnog klimatskog samita COP28 koji se održava u Dubaiju od 30. novembra do 13. decembra.

Keri se u Pekingu sastao sa kolegom Sijeom Dženhuom. On je, takođe, apelovao na Kinu da se ujedini sa SAD u nameri da budu smanjene emisije metana i negativni uticaji korišćenja uglja, a obe strane su rekle da planiraju da obnove obostrano poverenje nakon što je došlo do prekida razgovora prošle godine, preneo je Rojters.

Sije je rekao da bi on i Keri mogli da igraju ulogu u popravljanju američko-kineskih odnosa, dok je Keri odgovorio da se nada da će razgovori biti plodonosni.

"U sledeća tri dana, nadamo se da možemo da načinimo neke velike korake koji će poslati signal svetu o ozbiljnoj nameri Kine i SAD da reše pretnju za celo čovečanstvo koju su stvorili ljudi", istakao je Keri.

Ovonedeljni sastanci, koji će trajati do srede, neće imati formalan raspored, ali se očekuje da će fokus biti na smanjenju emisije metana i ostalih štetnih gasova, i da je ovo prethodnica samitu COP28.

Kinesko oslanjanje na ugalj će takođe biti jedna od tema. Keri je naglasio "neverovatan posao" koji Kina radi u izgradnji obnovljivih izvora energije, ali je dodao da je taj posao delimično "potkopan" izgradnjom novih termoelektrana.

Kako podseća britanska novinska agencija, Kina je obećala da će smanjiti potrošnju uglja, ali ne pre 2026. godine, a novi projekti bazirani na uglju su se ubrzali prošle godine.

Kerijeva treća poseta Kini u svojstvu klimatskog izaslanika označava formalan nastavak diplomatije na najvišem nivou između dve zemlje.

Keri i Sije su se susreli i u nedelju i zajedno večerali, bez prisustva delegacija dve strane, a obojica su govorila jedan o drugom kao o "prijateljima".

"Nakon što smo se susreli juče, malo sam se bavio matematikom. Izračunao sam da, otkako smo obojica postali specijalni izaslanici, susreli smo se 53 puta", rekao je Sije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet