Fokus

Guverner objasnio rušenje tri veka starog minareta u Iraku: Napravićemo moderniji i bolje dizajniran

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2023

-

17:51

Guverner objasnio rušenje tri veka starog minareta u Iraku: Napravićemo moderniji i bolje dizajniran
Guverner objasnio rušenje tri veka starog minareta u Iraku: Napravićemo moderniji i bolje dizajniran - Copyright Tanjug AP/Nabil al-Jurani

veličina teksta

Aa Aa

Minaret od 11 metara na tri veka staroj džamiji al-Siraji u Basri u južnom Iraku, sravnjena je sa zemljom, čemu je prisustvovao i guverner tog grada, koji je rekao da će objekat biti zamenjen modernijim i bolje dizajniranim.

Guverner Basre Asad al-Eidani rekao je da je lokalna vlada za rušenje minareta dobila dozvolu od iračkog tela, koji ima nadležnost nad sunitskim verskim objektima, preneo je AP.

Rušenje je izazvalo talas reakcija društvenih medija i zagovornika očuvanja kulturne baštine.

Sama džamija, sagrađena 1727. godine, koja nije obuhvaćena rušenjem, poslednjih godina, bila je jedna od retkih turističkih atrakcija u naftom bogatom, ali zapuštenom gradu.

S druge strane neki meštani su se žalili da minaret, napravljen od istrošenih cigli, izviruje na ulicu i otežava saobraćaj.

Kulturno nasleđe brojnih civilizacija u Iraku, koje sežu u prošlost više od šest milenijuma, bile su teško pogođene pljačkom i oštećenjem tokom decenija sukoba pre i posle invazije SAD 2003. godine.

Pored toga, i Islamska država srušila je brojne drevne lokacije u severnom Iraku, uključujući islamska svetilišta.

Tokom relativnog mira koji je vladao poslednjih godina, zemlja je doživela oživljavanje arheologije.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet