Fokus

Talibani saopštili: Počinje zabrana rada kozmetičkim salonima u Avganistanu

Komentari

Autor: Tanjug

25/07/2023

-

12:13

Talibani saopštili: Počinje zabrana rada kozmetičkim salonima u Avganistanu
Talibani saopštili: Počinje zabrana rada kozmetičkim salonima u Avganistanu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Talibani su danas objavili da svi kozmetički saloni u Avganistanu sada moraju da se zatvore, a nakon što je istekao rok od mesec dana.

Ta odluka izazvala je veliko protivljenje javnosti, prenosi AP i dodaje da nije precizirano kako će biti sankcionisani oni koji se ne povinuju takvoj odluci.

Ranije najavljivanje jednomesečnog roka tokom kojeg je trebalo da se zatvore saloni, dovelo je do retkih javnih protesta u kojima su se desetine kozmetičara i šminkera okupili u Kabulu, a bezbednsne snage koristile su šmrkove i elektro-šokere da razbiju demonstracije.

profimedia

 

Talibani su rekli da su odlučili da zabrane kozmetičke salone jer su nudili usluge navodno zabranjene u islamu i zato što su navodno uzrokovali ekonomske poteškoće porodicama mladoženja tokom svadbenih svečanosti.

Porodice mladoženja su po običaju bile obavezne da plate posete neveste i njihovih bliskih rođaka salonu pre venčanja.

''Nije reč o tome da sredite kosu i nokte, već o oko 60.000 žena koje ostaju bez posla. Reč je o tome da su žene izgubile jedno od malobrojnih mesta na koje su mogle da odu radi zajednice i podrške, nakon što su talibani sistematski uništili ceo sistem koji je uspostavljen da odgovori na nasilje u porodici'', rekla je pomoćnica direktora za ženska prava u Hjuman Rajts Voču, Heder Bar.

Uprkos početnim obećanjima o umerenijoj vladavini nego tokom njihovog prethodnog vremena na vlasti 1990-ih, talibani su nametnuli oštre mere nakon preuzimanja kontrole nad Avganistanom u avgustu 2021, pošto su se snage SAD i NATO povukle.

AP navodi da su talibani ženama zabranili pristup javnim prostorima kao što su parkovi i teretane i ugrozili medijske slobode, i da su mere izazvale žestoke međunarodne kritike.

Ujedinjene nacije su saopštile da razgovaraju sa avganistanskim vlastima kako bi se zabrana poništila.

 

Komentari (0)

Svet