Fokus

Gotovo 100 kitova uginulo, od toga 45 eutanazirano nakon nasukavanja u Australiji

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

15:02

Gotovo 100 kitova uginulo, od toga 45 eutanazirano nakon nasukavanja u Australiji
Gotovo 100 kitova uginulo, od toga 45 eutanazirano nakon nasukavanja u Australiji - Copyright Tanjug AP/Australian Broadcasting Corp. via AP

veličina teksta

Aa Aa

Australijske vlasti saopštile su da je gotovo 100 kitova uginulo, od kojih je 45 eutanazirano posle neuspešnih napora da budu spaseni nakon što su se nasukali na jugozapadnu obalu Australije.

Vlasti su navele da su kitovi eutanazirani u sredu posle drugog dana neuspešnih napora da budu spaseni, preneo je AP.

Grupa pilot kitova nasukala se u utorak na plaži Čejns u Zapadnoj Australiji, južno od glavnog grada Perta.

Uprkos naporima 100 službenika za zaštitu divljih životinja i 250 volontera, 52 nasukana kita uginula su na plaži, a preostalih 45 je eutanazirano u sredu nakon što su propali pokušaji da se odvedu u dublju vodu. 

Preživeli kitovi su se stalno vraćali u plićak, navodi se u saopštenju Službe za nacionalne parkove i divlje životinje Zapadne Australije, uz napomenu da su kitovi eutanazirani da bi se izbeglo produženje njihove patnje.    

Oluja sa kišom zahvatila je plažu u sredu popodne, a dva volontera su hitno zbrinuti zbog hipotermije, izvestio je australijski javni servis.

Snimci drona koje je objavila vlada Zapadne Australije pokazuju kako se kitovi skupljaju i formiraju oblik srca pre nego što su se nasukali na plažu.

Incident je podsećao na onaj prošlog septembra u kojem je oko 200 pilot kitova uginulo nakon što se nasukalo na zapadnoj obali Tasmanije, kod jugoistočne obale Australije.

Gotovo 500 pilot kitova uginulo je sledećeg meseca nakon što su se nasukali na dve plaže na Novom Zelandu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet