Fokus

U Kolumbiji zaplenjena imovina od 329 miliona dolara povezana sa krađom nafte

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

23:30

U Kolumbiji zaplenjena imovina od 329 miliona dolara povezana sa krađom nafte
AP/Juan Jose Horta - Copyright AP/Juan Jose Horta

veličina teksta

Aa Aa

Kolumbijska policija zaplenila je imovinu i bankovne račune u vrednosti od 329 miliona dolara, za koje se smatra da predstavljaju prihod od prodaje i izvoza ukradene sirove nafte, saopštili su danas policijski zvaničnici.

Policija i Interpol sproveli su od 2016. godine sedam istraga o krađi i švercu nafte koje su izvele četiri kriminalne organizacije.

Kako navodi Rojters, na hiljade barela nafte biva ukradeno iz kolumbijskih naftovoda svakog dana, što često čine kriminalne grupe koje je potom prerađuju u krijumčareno gorivo poznato kao pategrilo, koje se koristi u pravljenju kokaina ili kao gorivo za mašine u ilegalnim rudarskim operacijama.

Kriminalne organizacije uspele su da izvezu 975.000 barela sirove nafte između 2020. i 2021. godine.

Da bi prodale ukradenu naftu, kriminalne grupe su je mešale sa legalno kupljenom naftom kako bi se mogla izvoziti preko ''lažnih'' kompanija, a naftna kompanija u većinskom državnom vlasništvu Ekopetrol bila je glavna meta šeme, koja ju je koštala 15 miliona daolara, saopštila je policija.

Policija je ranije ove nedelje zaplenila kuće, stanove, čamce, vozila i četiri rafinerije, kao i 17 bankovnih računa i to i kolumbijskih i međunarodnih, u vrednosti od 5,14 miliona dolara.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet