Fokus

Dvojica pripadnika američke mornarice uhapšena zbog povezanosti sa Kinom i ugrožavanja nacionalne bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2023

-

21:34

Dvojica pripadnika američke mornarice uhapšena zbog povezanosti sa Kinom i ugrožavanja nacionalne bezbednosti
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Dvojica pripadnika američke mornarice uhapšena su zbog optužbi da su ugrozili američku nacionalnu bezbednost i da su povezani sa Kinom, preneo je danas AP, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Dvadesetdvogodišnji mornar koji je bio raspoređen na brodu u San Dijegu uhapšen je u sredu pod optužbom u vezi sa špijunažom, koja uključuje zaveru da se kineskim zvaničnicima šalju informacije o nacionalnoj odbrani, a drugi mornar je uhapšen u mornaričkoj bazi Ventura severno od Los Anđelesa i optužen za zaveru i primanje mita od kineskog zvaničnika, prenosi Rojters.

Odnosi SAD i Kine su poslednjih godina napeti zbog niza pitanja nacionalne bezbednosti i trgovine, pa tako SAD optužuju Kinu za špijunažu i sajber napade, a Peking je navodio da je takođe u opasnosti od špijuna.

Među ostalim nesuglasicama SAD i Kine su američke zabrane izvoza naprednih tehnologija, kineska državna industrijska politika, pitanja ljudskih prava, poreklo pandemije kovid 19, trgovinske tarife i status Tajvana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet