Fokus

Pritisak zbog "otegnute" kontraofanzive": Da li će se Zapad umoriti od pomoći Ukrajini ili će je "naoružati za pobedu"

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2023

-

17:32

Pritisak zbog "otegnute" kontraofanzive": Da li će se Zapad umoriti od pomoći Ukrajini ili će je "naoružati za pobedu"
Pritisak zbog "otegnute" kontraofanzive": Da li će se Zapad umoriti od pomoći Ukrajini ili će je "naoružati za pobedu" - Copyright Tanjug/AP/LIBKOS

veličina teksta

Aa Aa

Od kako je počela ukrajinska kontraofanziva nije bilo većih proboja na frontu, pa samim tim nisu ispunjena ni očekivanja zapadnih zemalja koje su mnogo novca i opreme uložile u napore Kijeva. I ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je rekao nedavno da se kontraofanziva verovatno odvija sporije nego što to neki žele. S druge strane, neki analitičari poručuju da je oružje Ukrajini trebalo da bude poslato mnogo ranije. 

Ono što je nesumnjivo, vlada predsednika Volodimira Zelenskog je zavisna od zapadne linije pomoći i naoružanja, naročito onog što dolazi iz Amerike, ali o tome kada će rat biti završen pitaće se i ruski predsednik Vladimir Putin, piše američki CNN. Kako se navodi u ovoj analizi, "otegnuta" ukrajinska kontaofanziva i pauza koja bi mogla uslediti na zimu, imale bi poseban odjek u SAD, s obzirom na to da bi moglo da se povede pitanje o podršci koju ta zemlja pruža Ukrajini u godini predsedničkih izbora.

Američku javnost očekuje novi "sudar" aktuelnog predsednika Džoa Bajdena, koji najglasnije podržava Ukrajinu od svih saveznika, i bivšeg predsednika Donalda Trampa koji je jednom prilikom rekao da bi "kao predsednik zemlje, mogao da završi rat za 24 sata".

Iz političkih, ali i strateških razloga, veliki je pritisak na Ukrajinu da konačno postigne neke veće rezultate kada je u pitanju kontraofanziva, odnosno da napravi neke značajnije prodore na bojnom polju. Međutim, do sada toga nije bilo, pa je vrlo moguće da će rat trajati i naredne godine.

Kako su rekli američki i drugi zapadni zvaničnici za CNN, sve više dolazi do "otrežnjujućih" izveštaja o sposobnostima ukrajinske vojske da povrati kontrolu nad velikim delovima teritorije. Takođe, jedan diplomata rekao je da je "ekstremno malo verovatno" da će Kijev napraviti neku razliku u ratu u narednim nedaljama.

Zelenski: Naši vojnici su umorni, ali njihovi su uplašeni

Kako je ukrajinski predsednik rekao za južnoameričke medije prilikom nedavnog putovanja, "kontraofanziva je teška, i verovatno se odvija sporije nego što neki ljudi žele ili mogu da vide".

Međutim, Zelenski je istovremeno pozvao zapadne saveznike na strpljenje, rekavši da će njegove snage ipak pobediti Ruse koje je opisao kao "demoralizovane". Umor "postoji kod ukrajinskih vojnika", priznao je, ali je dodao da je "kod ruskih prisutan strah".

Napredak Ukrajine u kontraofanzivi meri se stotinama metara, kako je zvaničnik Pentagona opisao za list "Politiko" prošle nedelje, a veliki razlog za to jeste ruska odbrana.

Ruska utvrđenja su onako efikasna kao što govori njihova reputacija, piše u tekstu za "Voks" novinarka tog portala Džen Kirbi. 

"Zapadna oprema može da izdrži mnogo, ali velika minska polja su, prosto, velika minska polja, a Kijev i novoobučene snage uglavnom ne uspevaju da izvedu kombinovane oružane operacije većih razmera - to jest, koordiniraju trupe tako da prođu kroz ruske linije odbrane, ali su pretrpeli velike žrtve u pokušajima", piše Kirbi u analizi.

profimedia

 

Ukrajina je to shvatila, dodaje, pa je usledila promena strategije ka iscrpljivanju, odnosno pokušajima da se izmore ruske snage i logistika, dok istovremeno fokusira svoje operacije na tri ose.

"Ne radi se toliko o uništavanju ruskih trupa na liniji fronta, već o slabljenju nekih ključnih faktora poput artiljerije, ali i komandnih mesta, zaliha municije, sistema za elektronsko ratovanje, sistema protivvazdušne odbrane, i sličnog", rekao je za "Voks" Nikolas Masur, vojni analitičar u Centru za bezbednosne studije pri Federalnom institutu za tehnologiju u Cirihu.

Ovaj model je Ukrajina i ranije koristila, ali ne garantuje uspeh, jer i Rusija može da uči iz prethodnih grešaka, pa je tako sada mnogo bolje pripremljena i utvrđena za potencijalne poteze Kijeva, i naravno, njegovih zapadnih partnera.

Da li Zapad dovoljno naoružava Ukrajinu?

Dok se vode diskusije o tome da li su zapadne zemlje previše fokusirane na pomoć Kijevu, neki stručnjaci, poput političkog analitičara Maksima Skripčenka, postavljaju pitanje da li Zapad zapravo čini dovoljno da podrži vojne napore Ukrajine. Po Skripčenkovom mišljenju, odgovor je: ne.

"Vojna pomoć poslata od februara 2022. je nesumnjivo ključna, ali je daleko od onoga što je potrebno Ukrajini da izvede uspešne operacije protiv dobro naoružanog i duboko ukorenjenog neprijatelja. Nijedan zapadni general ne bi sanjao da pokuša sličnu ofanzivu naoružan samo oružjem koje je trenutno dostupno ukrajinskoj vojsci", piše Skripčenko u svojoj analizi na sajtu "Atlantskog saveta".

"Kašnjenja u isporuci vojne pomoći već su koštala Ukrajince mnogo života, a da su dobili moderne borbene tenkove, rakete dugog dometa, borbene avione i Patriot sisteme tokom prvih meseci borbi, dinamika rata bi bila značajno drugačija", dodaje on. 

Da je značajan deo ovog oružja poslat u Ukrajinu 2021. godine, kaže, cela invazija bi potencijalno mogla da bude sprečena, ističe Skripčenko u svojoj kritici zapadnih zemalja zbog njihove, kako kaže, "neodlučnosti".

profimedia

Patriot sistem PVO koji je SAD poslala Ukrajini

"Frustracija zbog sporog tempa ukrajinske kontraofanzive je razumljiva, kao i pesimizam u pogledu izgleda za prodor koji bi promenio stvari. Istovremeno, teza u zastoju nema u vidu dugoročne rezultate kontraofanzive. Tokom proteklih osamnaest meseci, ukrajinska vojska je više puta demonstrirala svoju sposobnost prilagođavanja i inovacija. Ako dobije dovoljnu podršku, postoje svi razlozi da se veruje da bi Ukrajina mogla da postigne svoj cilj oslobađanja zemlje", kaže Skripčenko.

Takođe, on upozorava da bi "svaki pokušaj napuštanja Ukrajine ili prisiljavanja zemlje na kompromisni mir bio moralni i strateški neuspeh najvišeg reda, od kojeg bi se kolektivni Zapad teško oporavio".

Javnost SAD, kao najvećih pomagača Ukrajini sa Zapada, i dalje podržava pomoć Kijevu, ali CNN piše kako bi predsednik Bajden mogao imati problema da obezbedi dovoljnu podršku za to ukoliko dođe do još jednog "krvavog leta" poput ovog. Kao glavni razlog navedena je činjenica da nema američkih vojnika u Ukrajini, kao i to što je predsednik centralnim delom svoje strategije načinio izbegavanje sukoba sa Rusijom. 

Uprkos potencijalnoj kolebljivost Amerikanaca kada je u pitanju dalja pomoć Ukrajini, Skripčenkova poruka je jasna: "Do sada je Zapad naoružavao Kijev da ne izgubi, ali sada ga mora naoružati za pobedu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet