Fokus

Tinejdžer iz Filadelfije u saradnji sa Al Kaidom optužen za planiranje potencijalno "katastrofalnog terorističkog napada

Komentari

Autor: Tanjug

15/08/2023

-

22:52

Tinejdžer iz Filadelfije u saradnji sa Al Kaidom optužen za planiranje potencijalno "katastrofalnog terorističkog napada
Tinejdžer iz Filadelfije u saradnji sa Al Kaidom optužen za planiranje potencijalno "katastrofalnog terorističkog napada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tinejdžer iz Filadelfije optužen je za planiranje potencijalno "katastrofalnog terorističkog napada", nakon što su federalne vlasti otkrile da je navodno komunicirao sa terorističkom grupom povezanom sa Al Kaidom i prikupljao materijal za pravljenje bombi, otkrili su danas zvaničnici.

Kako se navodi, 17-togodišnjaka su 11. avgusta uhapsili službenici FBI u njegovoj kući u zapadnoj Filadelfiji, zbog sumnje da je neimenovani tinejdžer bio u kontaktu sa Katibat al Tavhid val Jihad, organizacijom koju je Stejt department 2022. označio kao globalnu terorističku grupu, preneo je Njujork post.

Grupa, povezana sa Al Kaidom, prvenstveno deluje u sirijskoj provinciji Idlib, ali se veruje i da je odgovorna za napad na metro u ruskom Sankt Peterburgu u aprilu 2017.

Maloletnik je navodno dobio uputstva od terorističke grupe o tome kako da napravi improvizovane eksplozivne naprave, a agenti FBI-ja su pre njegovog hapšenja videli tinejdžera kako kupuje materijale za pravljenje bombi i opremu za spoljašnju upotrebu i taktičku opremu.

"Rad Zajedničke grupe za borbu protiv terorizma FBI osujetio je potencijalno katastrofalan teroristički napad u ime izopačene ideologije, koja ni na koji način ne predstavlja uverenja ogromne većine vernika koji traže mir, uključujući i muslimane“, rekao je u ponedeljak okružni tužilac Fiiladelfije Lari Krasner.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet