Fokus

Prevremeni predsednički izbori u Ekvadoru - u trci osam kandidata

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2023

-

17:06

Prevremeni predsednički izbori u Ekvadoru - u trci osam kandidata
Prevremeni predsednički izbori u Ekvadoru - u trci osam kandidata - Copyright Tanjug/AP/Ariel Ochoa

veličina teksta

Aa Aa

U Ekvadoru se danas održavaju prevremeni predsednički izbori na kojima učestvuje osam kandidata. 

Bezbednost je centralno mesto u odmeravanju snaga od ubistva predsedničkog kandidata koji se zalagao za borbu protiv korupcije Fernanda Viljavisensija 9. avgusta, preneo je Rojters.

Favorit je Luisa Gonzales iz tabora bivšeg predsednika Rafaela Kore.

Tanjug/AP/Ariel Ochoa

 

Ona je obećala da će osloboditi 2,5 milijardi dolara iz međunarodnih rezervi za jačanje ekonomije Ekvadora, kao i za ponovno sprovođenje socijalnih programa koje je sprovodio Korea, koji je osuđen za korupciju.

Protržišni kandidat Oto Sonenholcner je posle ubistva Viljavisensija, više puta obećao da će kriminalce koji koriste nasilje policija ubijati ako on bude formirao vladu.

Kandidat stranke Pravo i poredak Jan Topić, koji navodi da je bio u francuskoj Legiji stranaca, obavezao se da će rešiti sve bezbednosne probleme, dok je Danijel Noboa, sin istaknutog biznismena, usredsredio svoju kampanju na otvaranje radnih mesta.

Kandidat stranke koja se zalaže za zaštitu životne sredine Jaku Perez rekao je da će revidirati rudarske koncesije koje nisu u skladu sa ekološkim i socijalnim pravilima i tražiti od kreditora pauzu u otplati.

profimedia

 

Kristijan Zurita, koji je zamenio Viljavisensija, obećao je da bolje opremi policiju i učvrsti obaveštajne protokole za borbu protiv kriminala, koristeći međunarodne zajmove za jačanje socijalnih programa.

Glasački listići su štampani pre nego što je drugi kandidat mogao da zameni Viljavisensija pa uključuju ime pokojnog kandidata.

Tanjug/AP/Martin Mejia

 

Osim predsednika, 13 miliona Ekvadoraca sa pravom glasa bira i 137 članova nacionalne skupštine i glasa na dva referenduma - o proizvodnji nafte u nacionalnom parku Jasuni u regionu Amazona i rudarstvu u šumama Čoko Andino.

Glasanje je obavezno za građane stare od 18 do 65 godina, a vlasti su saopštile da će 100.000 policajaca i vojnika čuvati biračka mesta.

Kandidatu je potrebno 50 odsto glasova, odnosno 40 odsto ako ima 10 procentnih poena više od najbližeg rivala, da bi pobedio u prvom kolu.

Ukoliko to ne bude slučaj, drugi krug će biti održan 15. oktobra.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet