Fokus

Vođa bande u Ekvadoru koji je pretio ubijenom kandidatu za predsednika u zatvoru maksimalne bezbednosti

Komentari

Autor: Tanjug

13/08/2023

-

12:16

Vođa bande u Ekvadoru koji je pretio ubijenom kandidatu za predsednika u zatvoru maksimalne bezbednosti
Fuerzas Armadas del Ecuador - Copyright Fuerzas Armadas del Ecuador

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade ekvadorskih vojnika i policajaca uključeno je u operaciju premeštanja zloglasnog vođe narko-bande Hozea Adolfa Masijasa, poznatog kao Fito, u zatvor maksimalne bezbednosti.

Fito je optužen za pretnje smrću ubijenom kandidatu za predsednika Ekvadora Fernandu Viljavisensiju, koji je u sredu pogođen sa tri hica u glavu dok je napuštao predizborni skup, prenosi BBC.

Neposredno pre ubistva Viljavisensio je rekao da mu je Fito pretio.

"Ako nastavim da spominjem bandu Los Ćoneros, oni će me slomiti", rekao je navodno ubijeni predsednički kandidat Viljavisensio.

Njegova smrt je šokirala naciju koja je u velikoj meri uspela da izbegne decenije nasilja narko-bandi, kartelskih ratova i korupcije koji su uništili mnoge susedne zemlje.

Tanjug/AP/Cesar Munoz

 

Međutim, stopa kriminaliteta je poslednjih godina u porastu i u Ekvadoru podstaknuta pre svega ekspanzijom kolumbijskih i meksičkih narko kartela.

Ubistvo ekvadorskog predsedničkog kandidata Viljavisensija predstavlja "uznemirujući događaj" za region i demokratiju, izjavila je nova kandidatkinja i Viljavisensijeva naslednica u trci za predsednika Ekvadora Andrea Gonzalez Nader u ekskluzivnom intervjuu za Si-En-En.

"Naderovu su izabrali Fernando Viljavisensio i Movimiento Construie kao imenovanu naslednicu koji će preuzeti mesto predsednika u slučaju njegovog odsustva", navodi se u saopštenju stranke objavljenom u subotu na internetu.

Ubistvo Viljavisensia dogodilo se 10 dana pre prvog kruga predsedničkih izbora, koji je zakazan za 20. avgusta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet