Fokus

Zbog paljenja Kurana Teheran pozvao na razgovor diplomate iz Švedske i Danske

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2023

-

19:57

Zbog paljenja Kurana Teheran pozvao na razgovor diplomate iz Švedske i Danske
Zbog paljenja Kurana Teheran pozvao na razgovor diplomate iz Švedske i Danske - Copyright AP Photo/Hadi Mizban

veličina teksta

Aa Aa

Švedski i danski otpravnici poslova u Teheranu pozvani su danas u iransko Ministarstvo spoljnih poslova u znak protesta zbog još jednog slučaja skrnavljenja Kurana u tim evropskim zemljama.

Obraćajući se predstavnicima danske i švedske ambasade na odvojenim sastancima, zamenik direktora Odeljenja za ljudska prava iranskog Ministarstva spoljnih poslova osudio je ponavljanje skrnavljenja Kurana u Švedskoj i Danskoj, dodajući da su vlade te dve zemlje u potpunosti odgovorne za posledice takvih incidenata.

Pozivajući se na nedavne izjave vrhovnog vođe Islamske revolucije ajatolaha Sejeda Ali Hamneija, da zemlje koje podržavaju zločince koji vređaju Kuran "sklapaju ratni aranžman protiv islamskog sveta", Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da se ne ponavljaju takvi incidenti, prenosi agencija IRNA.

Navodeći da sloboda govora uključuje posebne dužnosti i odgovornosti, zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova pozvali su izaslanike Švedske i Danske da se pridržavaju međunarodnih obaveza prema članovima 19. i 20. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima (ICCPR), navodi se u saopštenju iranskog ministarstva.

"Uprkos jasnom stavu i ozbiljnoj rešenosti međunarodne zajednice da osudi vređanje Kurana, vlade poput Švedske i Danske bile su pasivne u poštovanju rezolucije usvojene na 53. sednici Saveta za ljudska prava, kao i na 18. hitnom sastanku ministara spoljnih poslova islamskih zemalja i nažalost nastavljaju da podržavaju uvrede ne pokazujući ozbiljnu volju i odlučnost protiv mržnje i islamofobije", poručuje se u saopštenju.

Švedski i danski otpravnici poslova podsetili su na stav svojih zemalja u osudi svake uvrede Kurana, rekavši da su švedska i danska vlada odlučne da spreče takve pokušaje izmenama domaćeg zakonodavstva.

Takođe su ponovili da će o ovim pitanjima obavestiti svoje vlade.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet