Fokus

Spaseno svih osam putnika iz žičare u Pakistanu: Akcija trajala duže od 15 sati

Komentari

Autor: BBC, Euronews Srbija

22/08/2023

-

16:29

Spaseno svih osam putnika iz žičare u Pakistanu: Akcija trajala duže od 15 sati
Spaseno svih osam putnika iz žičare u Pakistanu: Akcija trajala duže od 15 sati - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Svih osam osoba - šestoro dece i dvoje odraslih - koje su bile zarobljene u Batagamu u Pakistanu u žičari kojoj je pukla jedna od dve sajle na visini od oko 370 metara je spaseno, saopštilo je pakistansko ministarstvo unutrašnjih poslova, a prenosi BBC.

Akcija je trajala duće od 15 sati. Deo zarobljenih je spasen helikopterom, a deo zip lajnom, nakon što je pao mrak. O akciji su iz minuta u minut izveštavali svi svetski mediji.

 

 

Pakistanska vojska izvela je rizičnu akciju spasavanja koju su komplikovali udari vetra i činjenica da su lopatice rotora helikoptera mogle da dodatno destabilizuju žičaru.

Nakon toga su i sami seljani pristupili spasavanju preostalih zarobljenih. 

 

 

Deca su žičarom išla u školu na severozapadu Pakistana, u planinskom delu zemlje, prenosi CNN. Spasioci su zatražili pomoć helikoptera. Žičara povezuje dve naselja i ima dve sajle, od kojih je jedna pukla.

 

Pakistanski premijer Anvar ul Hak Kakani naredio je da odmah budu zatvorene sve "dotrajale i neadekvatne žičare", saopšteno je iz njegovog kabineta.

 

 

Mnoga deca koja žive u udaljenim i planinskim delovima Pakistana koriste žičare za prevoz do do škole, ali neke od njih nisu redovno održavane i njihovo korišćenje može biti rizično, navodi CNN.

Komentari (0)

Svet