Fokus

Damnjanovć: U postupku redovne i vanredne kontrole 102 javna funkcionera

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2023

-

12:38

Damnjanovć: U postupku redovne i vanredne kontrole 102 javna funkcionera
Damnjanovć: U postupku redovne i vanredne kontrole 102 javna funkcionera - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Agencije za sprečavanje korupcije Dejan Damnjanović izjavio je da je cilj i interes te agencije nulta tolerancija prema korupciji u društvu i dodao da se trenutno u postupku redovne i vanredne kontrole nalaze 102 javna funkcionera.

Napominje da se u Sektoru za proveru imovine, u postupku redovne i vanredne kontrole, nalaze 102 javna funkcionera, a da se trenutno vodi postupak protiv 10 javnih funkcionera zbog povrede članova 68 i 69 Zakona o sprečavanju korupcije, koji se odnose na redovno i vanredno prijavljivanje imovine i prihoda. 

"U Sektoru za registre i evidencije se vodi 69 postupaka protiv javnih funkcionera i lica kojima je prestala javna funkcija zato što u zakonom propisanom roku nisu podneli Izveštaj o imovini i prihodima nakon izbora, postavljenja ili imenovanja na javnu funkciju, odnosno nakon prestanka javne funckije", rekao je direktor.

Dodao je da se trenutno vodi 37 postupaka protiv javnih funkcionera i lica kojima je prestala javna funckija na republičkom nivou, dok se na pokrajinskom i lokalnom nivou vode 32 postupka.

"Delu javnosti nije dovoljno poznata uloga i nadležnost agencije. Zato  radimo na tome da najširu javnost što više informišemo o tome. Nemamo nadležnost ni da hapsimo, niti da presuđujemo javnim funkcionerima. Nadležnosti su jasno definisane Zakonom o sprečavanju korupcije, kao i naša prava i obaveze" objasnio je on za Novosti.

Damnjanović je rekao da se Agencija u prethodnim godinama etablirala kao pouzdan partner relevantnim institucijama čiji je cilj izgradnja zdravog društva.

"Svesni smo da je neophodno da se i dalje izgrađujemo i kao pojedinci i kao nezavisno telo da bismo u svakom momentu bili spremni da odgovorimo na nove izazove", naveo je on.

Smatra da bez saradnje Agencija sa drugim institucijama, državnim organima i nezavisnim telima nema uspeha, zbog čega se, kako kaže, u prvih šest meseci od imenovanja sreo sa najznačajnijim predstavnicima domaćih i stranih organizacija i organa koji u okviru delatnosti mogu da pruže podršku nastojanju Agencije da se korupcija suzbije. 

Damnjanović je istakao da je Agencija Ministarstvu pravde podnela inicijativu u kojoj je predložila da se pojam javni funckioner proširi tako da obuhvata sva lica na najvišim izvršnim funkcijama, uključujući šefove kabineta, predsednika i potpredsednika vlade, kao i specijalne i vladine saventnike. 

Osim toga, dodaje on, imajući u vidu preporuke Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS i Venecijaske komisije, Agencija je predložila da se preciznije definiše pojam prijave, kao i da kada Agencija, postupajući na osnovu podnete prijave utvrdi da nema osnova za vođenje postupka za odlučivanje o postojanju povrede Zakona, direktor Agencije donosi rešenje kojim se prijava odbacuje kao neosnovana.

"Predložili smo i izmene i dopune koje se odnose na oblast prijave imovine, preciziranja obaveza Agencije u pogledu rokova o izjašnjenju na nacrte zakona, kao i izjašnjenja nadležnih organa na mišljenje Agencije", objasnio je Damnjanović.

Naglasio je da je predlog Agencije da ukoliko javni funkcioner ili član porodice želi da zadrži prigodan ili protokolarni poklon koji prelazi 10 odsto prosečne mesečne zarade bez poreza i doprinosa, a koji nije od posebnog značaja za Srbiju, autonomnu pokrajinu ili lokalnu samoupravu, može da ga otkupi po tržišnoj vrednosti, a da bi procenu vrednosti poklona obavljala Republička direkcija za imovinu, pre nego što odluči o otkupu.

Na pitanje kolika i kakva je uloga Agencije u izradi Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, Damnjanović je rekao da je ona zadužena i za vršenje nadzora nad sprovođenjem strateških dokumenata Srbije u oblasti borbe protiv korupcije.

Prema njegovim rečima, Agencija koristi sve raspoložive kapacitete da realizuje zahteve, iako ima prostora da se kadrovski i tehnički unapredi njen rad, sa namerom da racionalnije iskoristi postojeće mogućnosti, ali i pruži šansu mladima koji se školuju za posao u državnim organima, posebno u ovako važnoj oblasti. 

"Pripremili smo izmenu sistematizacije Agencije koja bi uštedela sredstva iz budžeta RS, ali se ne bi odrazila na kvalitet rada, već bi omogućila našu veću efikasnost i kvalitet. U najskorijem periodu očekuje nas otvaranje tri kancelarije Agencije u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Time postižemo mogućnost snažnijeg sprovođenja naših nadležnosti, ali se i približavamo građanima van Beograda. Jedna od mojih želja je otvaranje kancelarije u Novom Pazaru, da i tom delu naše zemlje pokažemo koliko nam je bitan", istakao je Damnjanović. 
 

Komentari (0)

Svet