Fokus

Džaišankar: Odsustvo Putina i Sija sa samita G20 nema nikakve veze sa Indijom

Komentari

Autor: Tanjug

06/09/2023

-

12:10

Džaišankar: Odsustvo Putina i Sija sa samita G20 nema nikakve veze sa Indijom
Džaišankar: Odsustvo Putina i Sija sa samita G20 nema nikakve veze sa Indijom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

To što kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin ne učestvuju na ovonedeljnom samitu G20 u Nju Delhiju nije neobično i nema nikakve veze sa Indijom, izjavio je danas indijski šef diplomatije Subramanjam Džaišankar.

Džaišankar je rekao za novinsku agenciju ANI da su u toku pregovori radi postizanja konsenzusa na samitu i usvajanja zajedničke deklaracije.

Džaišankar je istakao da su očekivanja od G20 "veoma visoka" i da se samit u Nju Delhiju suočava sa izazovom rešavanja problema u svetu nastalih zbog sukoba, pandemije, klimatskih promena i ekonomske krize, preneo je Rojters.

Agencija navodi ocene analitičara i zvaničnika da odsustvo Putina i Sija sa samita, kao i podele povodom rata u Ukrajini, znače da će biti teško da se postigne konsenzus lidera o usvajanju zajedničke deklaracije na samitu.

Američki predsednik Džozef Bajden fokusiraće se na samitu na reformu Svetske banke i pozivanje drugih multilateralnih razvojnih banaka da povećaju kreditiranje za borbu protiv klimatskih promena i izgradnju infrastrukturnih projekata, saopštila je Bela kuća.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je da očekuje da se na samitu razgovara o informacionim tehnologijama i bezbednosti hrane. 

Indija je saopštila da su u toku diskusije o globalnom okviru za regulisanje kripto imovine.

Samit G20 biće održan u Nju Delhiju 9. i 10. septembra.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet