Fokus

Afrička unija dobila status stalne članice u Grupi 20: Snažniji glas za Globalni jug

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2023

-

09:05

Afrička unija dobila status stalne članice u Grupi 20: Snažniji glas za Globalni jug
Afrička unija - 05.02.2023. - Copyright Tanjug AP/AP Photo, File

veličina teksta

Aa Aa

Afrička unija je dobila status stalne članice u Grupi 20 vodećih svetskih ekonomija, saopštio je danas indijski premijer Narendra Modi, što daje dodatni zamah njegovoj težnji da se pruži "snažniji glas" Globalnom jugu, kao domaćinu ovogodišnjeg samita G20.

Saopštenje je usledilo na otvaranju vikend samita G20, koji dolazi u trenutku rastućeg globalnog razdora i uz odsustvo nekih ključnih igrača, što preti da onemogući postizanje konsenzusa o najtežim pitanjima, navodi AP.

Za člansto Afričke unije, koju čini 55 država, postojala je široka podrška i ona je postala drugi regionalni blok u Grupi 20, posle Evropske unije.

"Pozivam predstavnika Afričke unije da zauzme svoje mesto kao stalni član G20", saopštio  je Modi koji se rukovao sa sadašnjim predsedavajućim AU, predsednikom Komorskih ostrva Azalijem Asumanijem, i srdačno ga zagrlio pre nego što ga je pozvao da sedne za sto.

Modi je davanje glasa Globalnom jugu označio kao centralni deo ovogodišnjeg samita, a priključenje AU na samom početku skupa je snažan korak u tom pravcu. Na otvaranju samita, najmanje petina lidera G20 nije bila u Nju Delhiju. 

Predsednici  Rusije i Kine, Vladimir Putin I Si Đinping odlučili su da ne dođu, španski premijer Pedro Sančez nije mogao da prisustvuje jer je pozitivan na koronavirus, dok je  predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador takođe odlučio da propusti samit.

U Nju Delhi je stigao američki predsednik Džozef Bajden, a američki zvaničnici nastojali su da umanje činjenicu da predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski nije pozvan da se obrati samitu G20, kao što je do sada činio, virtuelno ili lično, na sličnim međunarodnim forumima od napada Rusije na njegovu zemlju pre više od 18 meseci.

Rusija je na samit G20 poslala ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, dok Tursku predstavlja predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Samit G20, koju čine Argentina, Australija, Brazil, Kanada, Kina, Francuska, Nemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i predstavnici Evropske unije, odnosno briselske administracije, održava se 9. i 10. septembra.

 

Komentari (0)

Svet