Fokus

Broj poginulih u razornom zemljotresu u Maroku porastao na više od 1.300, proglašena trodnevna žalost

Komentari

Autor: Tanjug

09/09/2023

-

21:24

Broj poginulih u razornom zemljotresu u Maroku porastao na više od 1.300, proglašena trodnevna žalost
Broj poginulih u razornom zemljotresu u Maroku porastao na više od 1.300, proglašena trodnevna žalost - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Broj poginulih u zemljotresu koji je pogodio Maroko porastao je na 1.305, navodi se u saopštenju marokanskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Broj povređenih popeo se na 1.832, od kojih je 1.220 u kritičnom stanju, dodalo je Ministarstvo, preneo je Rojters.

Maroko je proglasio trodnevnu nacionalnu žalost. Nacionalne zastave će biti spuštene na pola koplja tokom celog perioda žalosti, navela je u saopštenju kraljevska palata, dan posle zemljotresa jačine 6,8 stepeni Rihterove skale.

Oružane snage će rasporediti spasilačke timove da bi pogođenim područjima obezbedili vodu za piće, hranu, šatore i ćebad, navodi se u saopštenju.

Tanjug AP/Mosa'ab Elshamy

 

Najviše štete i poginulih ima u teško dostupnim planinskim oblastima, a povređeni su prebačeni u bolnice na lečenje, preneo je AP.

Zemljotres se dogodio u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto posle 23 sata u petak po lokalnom vremenu, na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.

Tanjug AP/Mosa'ab Elshamy

 

Europska unija spremna je da podrži Maroko rekao je danas predsednik Evropskog saveta ŠArl Mišel.

"Moje misli su sa svima onima koji su pogođeni ovom tragedijom i sa spasiocima koji su uključeni u operaciju potrage", napisao je Mišel na Tviteru. Vesti o potresu su "zastrašujuće", napisao je.

Ambasador Srbije u AMroku Ivan Bauer rekao je ranije za Euronews Srbija da se nada da u ovom trenutku nema naših građana u Marakešu, te da nećemo imati nikakve loše vesti.

Tanjug AP/Mosa'ab Elshamy

 

Bauer je naveo da je srpska dijaspora u Maroku malobrojna i da je ambasada na raspolaganju 24 sata svima kojima je to potrebno. Kako je naveo, na Tviter nalogu su postavili informacije o broju telefona i mejl adresi na koji može da se javi svako ko se nalazi u Maroku, a potrebna mu je pomoć, ili neko čiji su prijatelji ili rođaci u Maroku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet