Fokus

Vojna hunta u Nigeru optužila Francusku za "agresivan, podmukao i prezriv stav"

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2023

-

16:18

Vojna hunta u Nigeru optužila Francusku za "agresivan, podmukao i prezriv stav"
Tanjug/AP/Sam Mednick - Copyright Tanjug/AP/Sam Mednick

veličina teksta

Aa Aa

Hunta u Nigeru optužila je danas Francusku da je rasporedila trupe u nekoliko zapadnoafričkih zemalja u sklopu priprema za moguću vojnu intervenciju u Nigeru, zajedno sa regionalnim blokom EKOWAS.

U saopštenju koje je noćas objavila državna televizija, hunta je ponovila poziv na odlazak francuskih trupa sa njene teritorije, preneo je Rojters.

U saopštenju je apelovano na javnost da svedoči o posledicama "agresivnog, podmuklog i prezrivog stava" koji je zauzela Francuska.

Odnosi između Nigera i Francuske su pogoršani otkako je Pariz proglasio huntu nelegitimnom, stoji u saopštenju.

U talasu antifrancuskog raspoloženja, vođe puča su, takođe, sledile strategiju hunti u susednom Maliju i Burkini Faso u nastojanju da prekinu dugogodišnje vojne veze sa Francuskom u okviru borbe širom regiona protiv islamističkih pobunjenika, navedeno je u saopštenju.

Upitan o poslednjim komentarima hunte, predsednik Francuske Emanuel Makron je rekao da Francuska ne daje nikakav legitimitet izjavama pučista.

Što se tiče oko 1.500 francuskih vojnika stacioniranih u Nigeru,Makron je rekao da će odluka o njihovom raspoređivanju biti doneta samo u koordinaciji sa svrgnutim predsednikom Nigera Mohamedom Bazumom.

"Ako se ikada prerasporedimo... uradio bih to samo na zahtev predsednika Bazuma", rekao je Makron na konferenciji za novinare na kraju dvodnevnog samita lidera G20 u Indiji.

On se nije direktno osvrnuo na tvrdnju da Francuska raspoređujući trupe u drugim zemljama zapadne Afrike to čini u sklopu regionalnog predloga da se upotrebi sila kao poslednje sredstvo za obnovu demokratije u Nigeru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet