Fokus

Šarl Mišel se sastao kineskim premijerom u Nju Delhiju: "Pred nama su značajni dijalozi"

Komentari

Autor: Tanjug

10/09/2023

-

21:19

Šarl Mišel se sastao kineskim premijerom u Nju Delhiju: "Pred nama su značajni dijalozi"
Šarl Mišel se sastao kineskim premijerom u Nju Delhiju: "Pred nama su značajni dijalozi" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sastao se danas, na marginama samita lidera G20 u Nju Delhiju, sa kineskim premijerom Li Ćangom i sa njim razgovarao o globalnim pitanjima, ratu u Ukrajini i drugim temama.

''Sastao sam se sa kineskim premijerom Li Ćangom. Bavili smo se globalnim izazovima, ratom u Ukrajini i svim aspektima naših bilateralnih odnosa. Pred nama su značajni sektorski i politički dijalozi na visokom nivou koji će utrti put samitu EU u Kini ove godine'', napisao je Mišel na svom nalogu na mreži X.

Mišel je istakao da je politički dijalog EU i Kine na visokom nivou posebno koristan i neophodan za podsticanje međusobnog razumevanja i rešavanja različitih izazova u kontekstu bilateralnih odnosa, ali i u kontekstu globalnih pitanja.

''EU i Kina treba da rade zajedno kako bi se uhvatile u koštac sa globalnim izazovima poput borbe protiv klimatskih promena, zdravstvenih pandemija i izazova svetske ekonomije, posebno otplate duga u svetu'', navodi se u saopštenju Evropskog saveta, objavljenom posle sastanka.

U saopštenju se navodi da su Kina i EU važni trgovinski partneri, a Mišel je pozdravio odluku Pekinga da osudi pretnje upotrebom nuklearnog oružja i istakao da Kina, kao članica Saveza bezbednosti Ujedinjenih nacija, ima posebnu odgovornost da obezbedi globalni mir i stabilnost, kao i poštovanje međunarodnog prava.

Pored toga, Mišel je potvrdio da je politika ''jedinstvene Kine'' osnovni princip odnosa EU i Kine, i pored toga što EU ima ekonomske veze sa Tajvanom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet