Fokus

Bivši softverski inženjer CIA osuđen za posedovanje slika zlostavljanja dece

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2023

-

08:55

Bivši softverski inženjer CIA osuđen za posedovanje slika zlostavljanja dece
CIA - Copyright Tanjug/AP/Carolyn Kaster

veličina teksta

Aa Aa

Bivši softverski inženjer CIA Džošua Šulte, koji je već osuđen za najveću krađu poverljivih informacija u istoriji američke Centralne obaveštajne agencije, osuđen je i za posedovanje fotografija i video snimaka seksualnog zlostavljanja dece, a kazna u tom slučaju biće izrečena 10. januara.

Porota je vratila saveznom sudu na Menhetnu svoju presudu protiv Šultea nakon što su tužioci izneli dokaz da je on imao više od 3.000 slika i video snimaka koji prikazuju seksualno zlostavljanje dece uzrasta od dve godine sakrivenih u šifrovanim delovima njegovog kućnog računara, preneo je AP.

Na izricanju presude, zakazanom za 10. januar, Šulte bi mogao da se suoči sa višedecenijskom kaznom zatvora, zajedno sa prošlogodišnjom osudom zbog optužbi da je 2017. godine objavio gomilu poverljivih dokumenata CIA preko Vikiliksa.

Šulte (34) je u zatvoru bez mogućnosti kaucije od 2018. godine. Američki sud je u avgustu uglavnom potvrdio optužnicu protiv Šultea za najveću krađu poverljivih informacija u istoriji CIA, dok je odbačena optužba za opstrukciju.

On je osuđen u julu 2022. po četiri tačke za špijunažu i hakovanje kompjutera i jednoj tački za davanje lažne izjave agentima Federalnog istražnog biroa (FBI), nakon što je prosledio poverljive materijale Vikiliksu.

Vikiliks je u martu 2017. godine počeo da objavljuje materijale koji se odnose na to kako je CIA nadgledala strane vlade, navodne teroriste i druge, kompromitujući njihovu elektroniku i računarske mreže, prenosi Rojters.

U odluci na 14 stranica, američki okružni sudija Džesi Furman na Menhetnu pronašao je "više nego dovoljno" dokaza koji podržavaju osude Šultea za špijunažu i hakovanje, dok njegove lažne izjave agentima FBI ne podržavaju optužbu za opstrukciju.

Komentari (0)

Svet