Fokus

Roditelji u SAD mogu dobiti novac nazad ako su deca bez njihovog znanja plaćala za opremu u video igrici

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2023

-

20:50

Roditelji u SAD mogu dobiti novac nazad ako su deca bez njihovog znanja plaćala za opremu u video igrici
Roditelji u SAD mogu dobiti novac nazad ako su deca bez njihovog znanja plaćala za opremu u video igrici - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Roditelji čija su deca kupila virtuelnu opremu bez njihovog znanja u popularnoj video igrici Fortnajt uskoro bi mogli da dobiju povraćaj novca.

Američki regulatori obavestiće više od 37 miliona ljudi putem elektronske pošte da imaju pravo na kompenzaciju u okviru pravnog poravnanja sa proizvođačem Fortnajta, kompanijom "Epik gejms", prenosi Asošiejted pres.

Federalna trgovinska komisija (FTC) objavila je krajem prošle godine da će "Epik gejms" platiti 520 miliona dolara kazne i povraćaja novca za rešavanje pritužbi koje se odnose na privatnost dece i metode plaćanja koje su navele igrače na nenamerne kupovine.

Deo od tih 520 miliona dolara uključuje 245 miliona dolara u povraćaju novca kupcima, kao deo poravnanja koje je dogovoreno u martu. 

Namenjen je da pokrije neke od troškova neželjene kupovine vibaksa (V-Bucks), valute u igrici za nabavku virtuelnih predmeta, kao što su odeća, oružje i oprema.

Potrošači imaju rok do 17. januara da podnesu reklamaciju.

Epic Games je takođe pristao da plati kaznu od 275 miliona dolara za prikupljanje ličnih podataka o igračima Fortnajta mlađim od 13 godina bez obaveštavanja njihovih roditelja ili dobijanja njihovog pristanka. 

To je bila najveća kazna ikada izrečena za kršenje pravila FTC-a.

Prema FTC-u, oni koji ispunjavaju uslove za povraćaj uključuju korisnike Fortnajta kojima su naplaćivali valutu u igri za stavke koje nisu želeli između januara 2017. i septembra 2022, oni čije je dete koristilo kreditnu karticu bez njihovog znanja između januara 2017. i novembra 2018. godine i oni čiji je nalog bio blokiran nakon što su se žalili kompaniji za da im je pogrešno naplaćen iznos sa kreditnih kartica.

Kompanija "Epik gejms" je nakon rešavanja slučaja u decembru saopštila da će primeniti dodatne mere zaštite kako bi sprečila nenamerne kupovine i uputila korisnike na stranicu FTC-a.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet