Globalni trendovi

TikTok izazov opasan po život: Mladi piju deterdžent zbog "detoksa", stručnjaci kažu da to može imati ozbiljne posledice

Komentari

Autor: Euronews Next

01/08/2023

-

17:01

TikTok izazov opasan po život: Mladi piju deterdžent zbog "detoksa", stručnjaci kažu da to može imati ozbiljne posledice
TikTok izazov opasan po život: Mladi piju deterdžent zbog "detoksa", stručnjaci kažu da to može imati ozbiljne posledice - Copyright AP Photo/Matt York, File

veličina teksta

Aa Aa

TikTok video-snimci koji promovišu #boraxchallenge - konzumiranje praškastog deterdženta za pranje veša, postali su viralni među korisnicima koji lažno tvrde da ova supstanca nije toksična.

"Boraks izazov" pojavio se među pojedinim korisnicima koji pričaju o tome da je ispijanje deterdženta "odlično za detoks organizma", dok zdravstveni stručnjaci kažu da je ovo "najgluplji zdravstveni trend" koji su ikada videli.

Boraks, takođe poznat kao natrijum borat, natrijum tetraborat ili dinatrijum tetraborat, je prirodni mineral koji kombinuje bor, natrijum i kiseonik.

Daleko je od novog otkrića i godinama se naširoko koristi kao sredstvo za čišćenje u domaćinstvima i deterdžent za veš, a može se naći i u malim dozama u pastama za zube, kozmetici i pesticidima.

Međutim, ova supstanca je tek nedavno zaživela na TikTok-u gde su korisnici počeli da hvale navodne prednosti uzimanja minerala u viralnim video-snimcima.

Šta je #boraxchallenge i zašto je opasan?

Dodavanje prstohvata boraksa u čašu vode, prema rečima pojedinih Tiktokera, "pomaže u rešavanju nekoliko zdravstvenih stanja", uključujući erektilnu disfunkciju i kamen u bubregu. Drugi pak, kažu da će kupanje sa prstohvatom boraksa dodatim u kupku, učiniti da koža izgleda bolje.

Istina je, međutim, da nema apsolutno nikakvih dokaza da uzimanje boraksa može imati bilo koju od ovih zdravstvenih koristi - upravo suprotno.

Prema američkom Nacionalnom institutu za bezbednost i zdravlje na radu, udisanje boraksa može izazvati iritaciju očiju, kože i gornjih disajnih putava, kao i dermatitis, krvarenje iz nosa, kašalj i otežano disanje.

WebMD, platforma za zdravstvene vesti i informacije, piše da boraks može izazvati mučninu, povraćanje i dijareju ako se proguta, dok velike količine mogu dovesti do šoka i otkazivanja bubrega. U SAD, boraks je zabranjen u prehrambenim proizvodima.

Medicinski stručnjaci na TikTok-u i u medijima govore protiv ovog trenda, upozoravajući korisnike na opasnosti od uzimanja boraksa.

"Samo zato što je nešto prirodno, ne znači da je i dobro za vas. I arsen je takođe prirodan", rekao je doktor medicine koji se zove dr Idž na TikTok-u u video-snimku objavljenom na platformi.

pixabay

 

Tvrdnju da boraks nije toksičan - u malim ili bilo kojim dozama, kako neki tvrde na ovoj društvenoj mreži, pobili su i "razbijači mitova" na Full Fact-u, koji su utvrdili da je supstanca toksična za reproduktivno zdravlje, što je navela i Evropska hemijska agencija.

Agencija ističe da boraks "može uticati kako na plodnost, tako i na plod" i da se smatra opasnim prema usklađenoj klasifikaciji i etiketiranju EU.

ECA dodaje da je boraks ranije bio odobren za upotrebu kao biocid - hemijska supstanca koja se koristi za kontrolisanje štetnih organizama, poput pesticida - u EEA i/ili Švajcarskoj, ali da je ta dozvola sada istekla.

Upitan o širenju dezinformacija na platformi, TikTok je za nekoliko medija, uključujući Vox i NBC News, rekao da ne gledaju na ovaj izazov kao na trend i da većina video-snimaka zapravo sugeriše da je boraks štetan.

Komentari (0)

Svet