Planeta

U Indiji pretukli na smrt tinejdžerku zato što je nosila farmerke

Komentari

Autor: Jutarnji

27/07/2021

-

20:24

U Indiji pretukli na smrt tinejdžerku zato što je nosila farmerke
Tradicionalna nošnja u Indiji - Copyright AP/Mahesh Kumar A.

veličina teksta

Aa Aa

Neha Pasvan, 17-godišnja devojčica iz Indije, podlegla je povredama od batina koje je dobila  od članova familije jer se nisu slagali s njenom odlukom da nosi farmerke.

Njena majka Šakuntala Devi Pasvan kazala je za BBC da su Nehu deda i stričevi premlatili štapovima posle prepirke o odeći u njihovom domu u selu Savreji Karg.

"Bila je na celodnevnom verskom postu, a uveče je obukla farmerke i majicu kako bi obavila rituale. Kada joj je deda prigovorio zbog odevanja, Neha mu je odgovorila da su farmerice namenjene za nošenje i da će ih ona nositi",  rekla je njena majka.

Svađa je eskalirala i rezultirala nasiljem, tvrdi.

 

 

Šakuntala Devi opisala je kako je njena ćerka jedno vreme ležala onesvešćena, a onda su rođaci pozvali taksi-rikšu da je odvede u bolnicu.

"Nisu mi dopustili da idem s njom, pa sam kazala drugim rođacima da pođu u bolnicu, ali nisu mogli da je nađu", kaže.

Idućeg jutra čuli su da je telo neke devojčice pronađeno kako visi s mosta iznad reke Gandak.

Krenuli su da istražuju i saznali su da je reč o Nehi.

Policija je otvorila istragu protiv deset ljudi zbog ubistva i uništavanja dokaza, uključujući Nehinog dedu i baku, ujake, stričeve, rođake pa čak i vozača rikše.

AP/Altaf Qadri

 

Optuženi dosad nisu dali nikakve izjave, ali iz policije su saopštili da je četiri osobe - deda, baka, ujak i vozač, uhapšeno i da se nalaze na ispitivanju, a da za ostalima još tragaju.

Nehin otac Amarnat Pasvan, koji je u to vreme bio na poslu, vratio se kući kad je saznao za tragediju. Kazao je kako je teško radio kako bi mogao svoju decu, uključujući i Nehu da pošalje u školu.

Majka je kazala da je Neha želela da postane policajac, ali da se njen san više nikada neće ostvariti.

Volela da se moderno oblači

Volela je da se oblači moderno, što je često bio predmet svađe među starijim ukućanima koji su od nje zahtevali da nosi tradicionalnu indijsku odeću.

Devojke i žene u Indiji suočene su s ozbiljnim pretnjama - od toga da budu pobačene pre rođenja jer porodice više vole mušku decu, pa sve do diskriminacije kad se rode, zanemarivanja i ignorisanja.

U ruralnim delovima Indije žive pod strogim pravilima starijih članova porodice koji diktiraju kako će da se oblače, gde idu i s kime razgovaraju, a svaka greška smatra se provokacijom i zaslužuje kaznu.

Komentari (0)

Svet