Planeta

Amerika će povećati vojni budžet za 28 milijardi dolara: Kongres usvojio zakon i pored kontroverzne odredbe

Komentari

Autor: Fonet

14/12/2023

-

18:09

Amerika će povećati vojni budžet za 28 milijardi dolara: Kongres usvojio zakon i pored kontroverzne odredbe
Tanjug/AP/Mariam Zuhaib - Copyright Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnički dom američkog Kongresa danas je usvojio Zakona o politici odbrane, kojim je u fiskalnoj 2024. godini za finansiranje nacionalne odbrane predviđeno 886 milijardi dolara, 28 milijardi više nego u ovoj godini, objavio je CNN.

Za usvajanje zakona, koji je u sredu usvojen u Senatu, glasalo je 310 kongresmena, a 118 je bilo protiv, od toga 73 republikanca i 45 demokrata. Zakon je poslat na potpisivanje predsedniku Džou Bajdenu.

Zakonom je dozvoljeno povećanje plata pripadnicima vojske od 5,2 odsto, što je najveće povećanje u više od dve decenije.

Nadzor stranih državljana bez naloga

Veliki broj zakonodavaca protivio se odredbi koja omogućava kratkoročno produženje kontroverznog zakona koji dozvoljava nadzor stranih državljana bez naloga. Pristalice tvrde da je to kritično sredstvo za očuvanje nacionalne bezbednosti, ali je naišlo na kritike zbog moguće zloupotrebe.

Zakon o nadzoru stranih obaveštajnih službi omogućava američkoj vladi da do obaveštajnih podataka dolazi prikupljanjem komunikacijskih zapisa stranih lica sa sedištem u inostranstvu, koja koriste komunikacione usluge sa sedištem u SAD.

To je izazvalo tenzije na Kapitol Hilu, ali je važenje tog kontroverznog zakona ipak produženo do 19. aprila naredne godine.

Danas usvojeni zakon predviđa i uspostavljanje generalnog inspektora, koji će biti zadužen za nadgledanje pomoći koju SAD šalju Ukrajini.

Zakon ne uključuje dve kontroverzne odredbe koje se odnose na abortus i pristup zdravstvenoj zaštiti transrodnih osoba, koje su bile u zakonu o politici odbrane Predstavničkog doma koji je usvojen ovog leta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet