Planeta

Narkotici, eksplicitne scene i eksplozije: Najveći politički skandali u svetu 2023.

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/01/2024

-

16:32

Narkotici, eksplicitne scene i eksplozije: Najveći politički skandali u svetu 2023.
Narkotici, eksplicitne scene i eksplozije: Najveći politički skandali u svetu 2023. - Copyright Tanjug/AP Photo/File, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Godinu za nama je, kao i prethodne, obeležilo mnoštvo političkih skandala u svetu, a zbog nekih su se čak gubile fotelje. 

Neki su glasno odjeknuli i brzo zaboravljeni, dok će se posledice drugih osećati i u 2024, kao i godinama koje dolaze. Korupcija, izdaja, droga, eksplozije, eksplicitni i manje eksplicitni snimci su najpikantniji činioci pravih trilera koji su se odigrali pred očima svetske javnosti.

1. Pokušaj puča i pogibija "Putinovog kuvara" Prigožina

Pokojni ruski biznismen Jevgenij Prigožin (62) uzdigao se od vlasnika restorana i firme za ketering koja je snabdevala Kremlj do lidera moćne plaćeničke grupe "Vagner", koja je sejala strah po Africi i slomila otpor ukrajinske vojske u Bahmutu. Njegove metode bile su, blago rečeno, kontroverzne imajući u vidu da je regrutovao desetine hiljada zatvorenika za svoje pohode, od kojih su neki bili osuđeni za najgnusnije zločine. Njegovi javni nastupi, u kojima je izveštavao o pobedama, ali i jezivim gubicima u bici koja je izgledala kao njegov privatni rat, bili su još kontraverziniji. 

Za uspehe je hvalio isključivo svoje vojnike i komandante, a za poraze krivio ruske generale i ministra odbrane Sergeja Šojgua zbog nedostatka municije i logističke podrške, zbog čega se zamerio najmoćnijim ljudima u ruskoj armiji, mada nikada nije direktno "prozvao" predsednika Vladimira Putina lično.

Tanjug/AP Photo/File

 

Totalno drugačiji sistem ratovanja u odnosu na sporije i nefleksibilne ruske formacije pokazao se uspešnim kada je krajem maja Bahmut pao i "postao" Artjomovsk, a zastava "Vagnera" se zavijorila iznad sablasnih ruševina, među kojima su jedino sovjetski soliteri od armiranog betona ostali uspravni. 

Na vrhuncu popularnosti i uspeha Prigožinu su porasli apetiti, pa je 23. juna deo svoje ratne mašinerije okrenuo prema Moskvi i zajedno sa nekoliko hiljada najlojalnijih sledbenika pokušao da izvrši vojni udar zbog sukoba sa vrhom Ministarstva odbrane. Ta izdaja ga je verovatno koštala života.

Vojna kolona koja se "nonšalantno", sa tenkovima na prikolicama kretala ka Moskvi oborila je navodno nekoliko ruskih helikoptera i transportni avion, zbog čega je poginulo 13 članova posade, ali je već sledećeg dana zaustavljena nakon što je Prigožin postigao dogovor sa Putinom. Zanimljivo je da ni usred pokušaja puča Prigožin lično nikada nije rekao da želi da svrgne Putina, ali su to učinili neki Telegram kanali povezani sa Vagnerom. Ta formacija je postepeno rasformirana i apsorbovana u rusku vojsku, iako su njeni elementi nastavili da operišu u Africi, a pojedini oficiri započeli su obuku beloruske vojske.

Prigožin je živeo tačno dva meseca posle svoje "egzibicije" i nastradao je 23. avgusta zajedno sa svojom desnom rukom, komandantom Dmitrijem Utkinom, kada se njegov privatni avion srušio na putu od Moskve ka Sankt Peterburgu pod sumnjivim okolnostima. Poginulo je ukupno 10 ljudi, a prema preliminarnim rezultatima ruske istrage uzrok je bila eksplozija unutar letelice, jer su u njoj navodno bile i ručne granate.

2. Mašina za skandale zvana Hanter Bajden

Američki predsednik Džo Bajden suočava se sa teškim izazovima na izborima krajem ove godine, počev od rasta popularnosti Donalda Trampa, preko inflacije i "invazije" migranata sa juga, do sopstvenih učestalih problema i gafova tokom javnih nastupa. Povrh svega toga problem će mu predstavljati i ponašanje njegovog problematičnog sina Hantera Bajdena čije je skandale i navodne korupcionaške afere nemoguće sakriti od javnosti, posebno kada se u njima pominje šef Bele kuće.

Famozni "Hanterov laptop" sa fotografijama i snimcima njegovih avantura sa narkoticima i prostitutkama je nešto što će većina republikanaca, a posebno "trampovaca", spomenuti u prvih nekoliko sekundi razgovora o omraženom predsedniku iz redova demokrata.

Međutim, mlađi Bajden, inače advokat po profesiji, suočava se mnogo većim problemom u vidu federalne kriminalne optužnice za utaju poreza.

Specijalni savetnik u Ministartvu pravde Dejvid Vajs je tvrdio da je Hanter „učestvovao u četvorogodišnjoj šemi da bi izbegao najmanje 1,4 miliona dolara samoprocenjenih federalnih poreza koje duguje za poreske godine od 2016. do 2019. godine, od januara 2017. ili otprilike do 15. oktobra 2020. godine". Takođe je optužen da je izbegao slanje procene poreskog dugovanja za poresku 2018. godinu kada je podneo lažne prijave u februaru 2020.

Tanjug/AP/Julio Cortez

 

Vajs je rekao da je Hanter trošio milione na ekstravagantan način života umesto da plaća svoje poreske dugove, a pred federalnim sudom u Kaliforniji bi trebalo da se pojavi već 11. januara po devet tačaka optužnice.

Još jedna afera u koju je Hanter umešan tiče se Ukrajine i energetske korporacije Burizma u čijem je upravnom odboru bio od 2014. do 2020. Na pomenutom laptopu, koji je Hanter "izgubio", je bila i prepiska mejlom sa jednim od direktora kompanije od 15. maja 2014. u kojoj se spominje planirana isplata "mesečnih honorara" članovima odbora, među kojima su predsednikov sin i njegov poslovni partner Devon Arčer. 

U istrazi Komiteta za nadzor Predstavničkog doma Kongresa navedeno je da su njih dvojica samo u 2014. i 2015. godini primila oko 3,32 miliona dolara, a ukupno 6,5 miliona dolara, na osnovu svedočenja jednog uzbunjivača iz FBI.

Drugi mejlovi pokazuju kako se Bajden zahvaljuje izvršnom direktoru Burizme za rođendanske poklone, koje je opisao kao „previše ekstravagantne“, manje od dva meseca pre nego što je otpušten glavni ukrajinski tužilac Viktor Šokin koji je istraživao korupciju u kompaniji. Istraga o Burizmi je u vreme njegove smene, pod optužbama za korupciju, navodno bila zamrznuta.

Džo Bajden je u to vreme bio potpredsednik SAD, a republikanci su ga optuživali da je pretio da će uskratiti milijardu dolara pomoći Ukrajini, ako Šokin ne bude smenjen. Ipak, istraga u Senatu nije dokazala nikakvu trgovinu uticajem.

3. Kokain u Beloj kući

Kada smo već kod narkotika, treba spomenuti i misteriju kokaina u Beloj kući koji je pronađen početkom jula dok se pripremala proslava Dana nezavisnosti.

Dok su predsednik Bajden i njegova porodica bili u Kemp Dejvidu, tajna služba je pronašla kesicu belog praha u ormariću. Tajna služba je pokrenula istragu o tome kako se opijat našao u domu predsednika, a društvene mreže bile su prepune spekulacija i mimova. Njihov glavni junak je naravno bio pomenuti problematični sin predsednika.

Pravni stručnjaci i analitičari na televizijama su bili zbunjeni kada se Bajdenova administracija pozvala na, takozvani Hačov zakon da izbegne pitanje o tvrdnji bivšeg predsednika Trampa da je kokain pripadao ili predsedniku ili Hanteru Bajdenu.

Istraga Tajne službe zatvorena je 11 dana, a da krivac nije otkriven, tako da je ovaj slučaj brzo bio zaboravljen.

4. Razuzdani ples Sane Marin

Bivša finska premijerka Sana Marin našla se u centru verovatno najjedinstvenijeg skandala među političarima godine kada se na društvenim mrežama još krajem 2022. pojavio snimak njenog razuzdanog plesa na jednoj žurci.

To se odrazilo i na izbornu trku 2023. godine koju je izgubila u aprilu, nakon čega je podnela ostavku na čelu Socijaldemokratske stranke. Sana Marin, koja sada ima 38 godina, imala je 34 godine 2019. kada je nastao snimak sa žurke, pa su mnogi imali razumevanja za njeno ponašanje zbog mladosti.

Tanjug/AP/Markku Ulander/Lehtikuva

 

Ipak, kritičari su najmlađu premijerku u istoriji Finske, koja priznaje da obožava noćne izlaske, optuživali da se nije ponašala u skladu sa njenim položajem.Ona je tvrdila da je takvo ponašanje primereno ljudima u njenim godinama.

Marin je napustila parlament u septembru, najavivši da će postati savetnik Instituta za globalne promene Tonija Blera.

5. Masovna korupcija u Ukrajini

Već pomenuta Ukrajina se na početku 2023. spremala za kontraofanzivu, a predsednik Volodimir Zelenski je pokušavao da čistkom stane na put korupciji koja je ugrožavala prekopotrebnu stranu pomoć.

To je u januaru rezultiralo serijom ostavki i otpuštanja najviših zvaničnika, koja se nastavila narednih meseci. Na radikalan potez bio je primoran zato što je korupcija "nagrizala" i transfere novca i isporuke oružja za Zapada. 

Bajdenova administracija je priznala zabrinutost u vezi sa Ukrajinom, ali ipak nastavila da podržava rat. U septembru je Stejt department u memorandumu korupciju nazvao "najvećim izazovom za pobedu u ratu“. 

Tanjug/AP/Evan Vucci

 

U nastavku dokumenta se spominje da Ukrajina ima "jedinstvenu priliku u trenutnom trenutku da se posveti antikorupcijskim reformama i reformama pravosuđa koje su potrebne za ostvarivanje težnji ukrajinskog naroda“.

Zelenski je nastavio čistku visokih zvaničnika iz vlade, a američki analitičari su u septembru hvalili njegove poteze kao pozitivan znak posvećenosti vlade rešavanju problema.

Zabrinutost sa američke strane i dalje ostaje nakon što je u oktobru, u tekstu časopisa Tajm izašla izjava jednog bliskog saradnika Zelenskog koji je rekao da ljudi u vladi i dalje „kradu kao da sutra ne postoji“.

„Kada sam pitao Zelenskog o problemu, on je priznao njegovu ozbiljnost i pretnju koju predstavlja za moral Ukrajine i njene odnose sa stranim partnerima. Borba protiv korupcije, uveravao me je, spada u njegove glavne prioritete. On je takođe sugerisao da neki strani saveznici imaju tendenciju da preuveličaju problem jer im to daje izgovor da prekinu finansijsku podršku", napisao je autor izveštaja, stariji dopisnik Tajma Sajmon Šuster.

6. Gej film za odrasle u američkom Senatu

U američkim medijima je 15. decembra odjeknula skandalozna vest o veoma eksplicitnom snimku dvojice muškaraca nastalom u sali za saslušanje Senata. Video je objavio tabloid Dejli koler i na njemu se navodno vidi jedan od službenika Senata kako pravi amaterski film za odrasle sa partnerom.

Prostorija je identifikovana kao "Hart 216", a lica učesnika su bila zamagljena.

AP Photo/Mariam Zuhaib

 

Tabloid je pisao da jedan od muškaraca pomoćnik senatora Bena Kardina iz redova demokrata, ali tu informaciju nisu potvrdili drugi mediji. 

Kako je izvestio CNN, službenik sa snimka je otpušten odmah nakon što je procureo video. Policija je pokrenula istragu o snimku.

7. Sin kolumbijskog predsednika uhapšen zbog pranja novca

Čisto da se ne oseti zapostavljenom, spomenućemo i jedan skandal u Južnoj Americi, tačnije u Kolumbiji gde je prosto eksplodirao skandal u čijem je centru još jedan sin predsednika.

Nikolas Petro (36), sin Gustava Petra je uhapšen u avgustu pod optužbama za pranje novca i nezakonito bogaćenje.

Istraga je pokrenuta kada je njegova bivša supruga Dejsuris Vaskez rekla u lokalnom listu da je Petro "strpao novac u džep" nakon što je sakupio donacije za očevu kampanju 2022. godine.

profimedia

 

Te optužbe su pokrenule istragu i detaljnije ispitivanje Petrove imovine, pri čemu su tužioci optužili Nikolasa da je koristio nedozvoljena sredstva za kupovinu svega i svačega, od luksuznih kuća do skupih automobila, ponekad registrujući imovinu na imena rođaka kako bi izbegao otkrivanje.

Petro mlađi, ​​koji je služio kao poslanik, morao bi da ima 10 puta veću platu da bi opravdao tolike troškove, naveli su tužioci.

On se izjasnio da nije kriv na saslušanju kasnije istog meseca i čeka ga suđenje što nagodba o priznanju krivice nije postignuta, navodi Rojters.

8. Jedan od najmoćnijih kineskih generala optužen za "muljanje" sa nabavkom naoružanja

Naravno, ni Azija nije bila pošteđena skandala, a žiži kineske javnosti našao se general Li Šangfu.

Li je se istakao po svom upornom zalaganju za modernizaciju kineske vojske i, prema izveštaju Rojtersa, postao jedan od najpouzdanijih oficira predsednika Si Đinpinga u više višedecenijskom projektu Kine postane konkurentna sa rivalima, a pre svega SAD-u.

Problem je bio što je pored tih napora li navodno bio umešan u korupciji u kineskoj vojsci i našao se na meti akcije za suzbijanje korupcije predsednika Sija.

Tanjug/AP Photo/Vincent Thian

 

Li je u martu postavljen za ministra odbrane, navodi Rojters, ali je u roku od nekoliko meseci nestao iz javnosti usred pomenute istrage. Sporna je bila Lijeva istorija nabavke vojne opreme, iako je još uvek nejasno koje su konkretne kupovine bile predmet ispitivanja.

Uprkos iznenadnom izbacivanju sa strane jednog od njenih najviših zvaničnika, analitičari su rekli Rojtersu da neće faliti kandidata za njegovu ulogu, a kurs modernizacije ostaće nepromenjen i u 2024. godini.

Komentari (0)

Svet