Planeta

Besni rat narko-bandi i države u Ekvadoru: Stotine vojnika upalo u zatvor i savladalo kriminalce

Komentari

Autor: Tanjug

19/01/2024

-

12:55

Besni rat narko-bandi i države u Ekvadoru: Stotine vojnika upalo u zatvor i savladalo kriminalce
Besni rat narko-bandi i države u Ekvadoru: Stotine vojnika upalo u zatvor i savladalo kriminalce - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vojska i policija Ekvadora ušle su zatvorski kompleks u gradu Gvajakil, zavodeći red nakon nedelju dana nemira u zatvorima širom zemlje.

Trupe su ponovo preuzele kontrolu nad zatvorom koji se smatra bazom operacija narko-bandi u Gvajakilu, prenosi BBC. 

Na objavljenim slikama vojne operacije, vidi se kako stotine vojnika upadaju u glavni zatvor u Gvajakilu, dok "rat" predsednika Danijela Noboe protiv bandi i organizovanog kriminala ne pokazuje znakove usporavanja.

Nedavni potez vlade usledio je ubrzo nakon ubistva tužioca Sesara Suareza, koji je vodio istragu o organizovanom kriminalu u Ekvadoru.

Suarez, koji je ubijen u sredu, istraživao je opsadu lokalne televizijske stanice u Gvajakilu kada su maskirani naoružani ljudi zauzeli televizijski studio u prenosu uživo i držali novinare kao taoce na nišanu.

Nemiri u zatvorima u Ekvadoru, kao i opšte nasilje u zemlji, izbili su nakon što je vođa narko-kartela "Los Ćoneros", Adolfo Marsijal Viljamar Fito, pobegao iz zatvora La Rehional u Gvajakilu ranije ovog meseca.

Zbog vanrednog stanja posle Fitovog bekstva i napada na televizijsku stanicu, predsednik Noboa potpisao je 9. januara izvršni dekret kojim je proglasio da je u Ekvadoru u toku unutrašnji oružani sukob.

On je naveo da je veliki broj organizovanih kriminalnih grupa označio kao terorističke organizacije, dodavši da je naredio oružanim snagama da izvedu vojne operacije kako bi neutralizovale te grupe.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet