Planeta

Vandali srušili statuu kapetana Kuka u Melburnu i poručili: "Kolonija će pasti"

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

12:40

Vandali srušili statuu kapetana Kuka u Melburnu i poručili: "Kolonija će pasti"
Tanjug/AP/Diego Fedele/AAP - Copyright Tanjug/AP/Diego Fedele/AAP

veličina teksta

Aa Aa

Statua kapetana Kuka, stara više od 100 godina srušena je i isečena su joj stopala, a na postolju na kome je figura stajala je crvenom bojom napisano "Kolonija će pasti".

Kako se navodi vandalizam se dogodio u noći između srede i četvrtka, uoči Dana Australije, a policijska istraga je u toku, prenosi BBC.

"Statua je odsečena u zglobovima. Nekoliko ljudi je viđeno kako luta u tom području u vreme incidenta", navodi se u saopštenju policije Viktorije.

To nije prvi put da je statua vandalizovana - 2022. godine bila je poprskana crvenom bojom, dok je 2018. bila ispisana grafitima "nema ponosa" i pored nje bila postavljena zastava Aboridžina.

Spomenik iz 1914. obeležava Kukovo putovanje 1768-1771 tokom kojeg je zacrtao istočnu obalu zemlje i otvorio put kasnijoj odluci da pošalje Prvu flotu na čelu sa kapetanom Arturom Filipom.

Gradonačelnica Port Filipa Heder Kansolo rekla je da, iako razume različite poglede na Dan Australije, ne može da oprosti vandalizam javnog dobra gde će troškove na kraju snositi poreski obveznici.

U Australiji se 26. januara obeležava kao nacionalni praznik, u znak sećanja na iskrcavanje Prve britanske flote u Sidnej Kouvu 1788. i početka kolonijalne ere.

BBC podseća da mnogi starosedeoci Australije i drugi kažu da je pogrešno slaviti datum koji predstavlja potčinjavanje Aboridžina i ostrva Tores i njihovo izmeštanje iz kulture.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet