Planeta

Si Đinping: Kina i Francuska treba da preuzmu odgovornost i zajednički otvore put mira

Komentari

Autor: Tanjug

27/01/2024

-

14:22

Si Đinping: Kina i Francuska treba da preuzmu odgovornost i zajednički otvore put mira
Si Đinping: Kina i Francuska treba da preuzmu odgovornost i zajednički otvore put mira - Copyright Tanjug/Leah Millis/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineski predsednik Si Đinping i predsednik Francuske Emanuel Makron razmenili su danas čestitke povodom obeležavanja 60. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja. 

Kina i Francuska su pre 60 godina "probile led" hladnog rata i blokovskih podela kako bi uspostavile diplomatske odnose na nivou ambasadora, primetio je Si, dodajući da je ovaj istorijski događaj podstakao "globalni pejzaž da evoluira u pravom smeru dijaloga i saradnje, koja i danas nudi inspiraciju".

"Tokom proteklih 60 godina, dve zemlje su se držale strateških izbora nezavisno od spoljnih uticaja i uvek su bile posvećene postizanju zajedničkog razvoja kroz uzajamno korisnu saradnju, promovisanje uzajamnog učenja među civilizacijama kroz ravnopravnu razmenu i zajednički odgovor na globalne izazove kroz multilateralnu koordinaciju", navodi se u čestitki kineskog predsednika, prenosi agencija Sinhua.

Kinesko-francuski odnosi su odigrali i vitalnu ulogu u održavanju globalnog mira i stabilnosti, promovisanju multipolarizacije sveta i unapređenju demokratizacije međunarodnih odnosa, istakao je Si.

"Kina i Francuska kao stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, treba da ostanu verne prvobitnoj težnji za uspostavljanjem diplomatskih odnosa, da preuzmu odgovornost i zajednički otvore put mira, bezbednosti, prosperiteta i napretka za ljudski razvoj", poručio je on.

Predsednik Kine je naveo da je spreman da radi sa Makronom kako bi se 60. godišnjica diplomatskih odnosa iskoristila kao prilika da se podrže fundamentalni principi i sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Francuske učini čvršćim i dinamičnijim, kako bi se dodatno doprinelo dobrobiti dva naroda i čovečanstva.

Makron je u svojoj čestitki rekao da je uspostavljanje francusko-kineskih diplomatskih odnosa pre 60 godina bila dalekovida istorijska odluka. 

"Svet se sada suočava sa krizom kao nijednom ranije. Francuska i Kina, Evropa i Kina moraju da idu napred ruku pod ruku i traže zajednička rešenja kako bi odgovorili na globalne izazove", naveo je Makron.

On je dodao da se nada da će zajedno sa predsednikom Si Đinpingom nastaviti da podstiče bilateralnu komunikaciju i ekonomsku, trgovinsku, društvenu i kulturnu saradnju, unapređuje komunikaciju i koordinaciju o globalnim pitanjima i produbljuje sveobuhvatno strateško partnerstvo Francuske i Kine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet