Planeta

Pobuna Teksasa protiv vlade u Vašingtonu uzima maha: Podrška stigla od 25 guvernera, neki nude slanje gardista

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/01/2024

-

18:32

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Spor vlasti Teksasa i administracije predsednika Džoa Bajdena oko toga ko kontroliše granične prelaze i dalje traje. Taj spor, izazvan dugogodišnjom migrantskom krizom, kulminirao je početkom januara kada su vlasti Teksasa fizički sprečile agente Američke federalne patrole da uđu u pograničnu zonu. 

Tu je došlo do naglog priliva migranata od početka ove godine, ali je crvenu lampicu zapravo upalilo ono što se dogodilo dva dana kasnije. Tada su se troje migranata, odnosno majka sa dvoje dece, utopili u reci Rio Grande, dok su pokušali da ilegalno pređu granicu. I to se sve događalo u danima u kojima su predstavnici teksaške službe fizički sprečavali predstavnike Vašingtona da zauzmu svoje pozicije na granici. 

A onda je 22. januara Američki vrhovni sud, i to na zahtev Bajdenove administracije, doneo tankom većinom odluku po kojoj bi predstavnicima federalne službe moralo da bude dozvoljeno da uđu u taj pogranični deo i da po sopstvenom zahtevu skinu tzv. žilet žicu koju je Teksas postavio na granici sa Meksikom. 

Teksas odbija da ispuni ovu presudu Američkog vrhovnog suda. Oni kažu da bi to samo povećalo ilegalni priliv migranata. I ne samo što odbijaju da izvrše tu presudu, već su dodatno pojačali tu bodljikavu žicu kako bi sprečili ilegalne prelaze. 

Istovremeno se i dalje nastavlja ova kriza u odnosima Američke države Teksas i federalnih vlasti. Greg Abot, guverner Teksasa, koji je jedan od najžešćih kritičara administracije Džoa Bajdena, bar kada je reč o toj migrantskoj politici, on kaže da nema nikakve šanse da udovolji zahtevima vrhovnog suda i poručuje da Teksas ima ustavno pravo da se brani i da će nastaviti liniju. 

Ali on nije sam u ovom sukobu sa Bajdenom. Abota podržava još 25 guvernera iz redova republikanaca. Svi oni su potpisali zajedničku izjavu koja kaže da podržavaju Abota zbog toga što je migrantska kriza dostigla svoj istorijski maksimum i zbog toga što se preko granice ilegalno transportuje droga kao i teroristi. 

Među najglasnijima je Kristi Noem, inače guvernerka Južne Dakote. Ona najavljuje pomoć Teksasu i kaže da će poslati tu žilet žicu na granicu Teksasa i Meksika. Ali, mnogo važnije je da će poslati i Nacionalnu gardu svoje države kako bi pomogli Teksaškoj Nacionalnoj gardi. Upravo u tome mnogi vide potencijal za rasplamsavanje ovog sukoba. 

Inače, Džo Bajden je svestan da mu je migrantska politika odnela verovatno najveći broj poena u predstojećoj trci za predsednika Amerike i da mu je to jedna od najslabijih tačaka. On priznaje da je popravljanje američkog imigracionog sistema veoma težak posao, ali kaže i najavljuje da će doći do velikih promena u toj politici. 

Međutim, za takvo nešto je potrebno da Kongres usvoji zakon koji bi mu omogućio da u potpunosti zatvori američko-meksičko granicu. I to u trenutku kada broj migranata dnevno prelazi 5.000, a prošle godine je bilo više primera da je prelazilo čak i 10.000 ljudi.

Komentari (0)

Svet