Planeta

Turoperateri moraju da plate kaznu zbog tragedije na Novom Zelandu: Erupcija vulkana ubila 22 turista

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2024

-

10:40

Turoperateri moraju da plate kaznu zbog tragedije na Novom Zelandu: Erupcija vulkana ubila 22 turista
Turoperateri moraju da plate kaznu zbog tragedije na Novom Zelandu: Erupcija vulkana ubila 22 turista - Copyright Tanjug/Michael Schade via AP

veličina teksta

Aa Aa

Sud na Novom Zelandu danas je naredio agentima za rezervacije izleta i menadžerima ostrva gde je vulkanska erupcija ubila 22 osobe da preživelima isplate više od 10 miliona novozelandskih dolara.

Takođe, određena im je i kazna sa oko 2,6 miliona novozelandskih dolara. Turoperatori White Island Tours, Volcanic Air Safari, Kahu New Zaeland i Aerius, zajedno sa korporativnim vlasnikom na ostrvu, Vhakaari Management Ltd, nisu u dovoljnoj meri osigurali bezbednost posetilaca ostrva, utvrdio je sud.

Na Belom ostrvu, poznatom i po maorskom nazivu Vakari, nalazilo se 47 osoba kada je vulkan eruptirao 9. decembra 2019. godine, prenosi Rojters.

Mnogi od preživelih su zadobili su teške opekotine od zapaljenog gasa i pepela, a većina žrtava bili su međunarodni turisti iz Australije, SAD i Malezije.

Uprava Whakaari mora da plati kompenzaciju od 4,88 miliona novozelandskih dolara, White Island Tours 5 miliona novozelandskih dolara, dok je Volcanic Air Safariju određeno da isplati 330.000 novozelandskih dolara, rekao je sudija Evangelos Tomas u svojoj presudi u Okružnom sudu Oklanda.

Tužilac za radnu regulativu Worksafe tokom saslušanja je rekao da su turoperatori naveli da nemaju mogućnost da isplate kazne, piše BBC.

"Informacije o bezbednosti koje su turoperatori pružili svojim kupcima je bilo potpuno neadekvatno, došlo je do nedovoljnog informisanja kupaca koji o opasnostima, riziku i posledicama erupcije", rekao je sudija.

Ovih pet kompanija i likvidaciji, više ne posluju, u lošoj su finansijskoj situaciji ili nemaju imovine, navodi se u presudi.

White Island Tours i VASL imaju osiguranje od 5.000.000 i 300.000 novozelandskih dolara za plaćanje reparacija žrtvama, iako oni i ostale tri kompanije nisu da je u poziciji da isplate preostale kazne i obeštećenje, dodaje se u presudi.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet