Planeta

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Hamasov predlog i dalje apsurdan

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Guardian

15/03/2024

-

07:42

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Hamasov predlog i dalje apsurdan
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu: Hamasov predlog i dalje apsurdan - Copyright Tanjug AP/Leo Correa, Ohad Zwigenberg, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat Izraela i Hamasa traje već 161 dan. Broj ubijenih u izraelskom napadu na Palestince koji su čekali humanitarnu pomoć u gradu Gaza povećan je na 14, dok je povređeno više od 150 osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze koje kontroliše Hamas. Do napada je došlo kada su izraelske snage otvorile vatru na Palestince koji su čekali pomoć u redu kod kružnog toka Kuvajt u Gazi. U međuvremenu, SAD saopštile su da završavaju pisanje svog nacrta rezolucije o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, nakon čega će tražiti glasanje o dokumentu pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija. Prethodni dan obeležila je i izjava američkog senatora Čaka Šumera koji je pozvao na nove izbore u Izraelu i optužio premijera Benjamina Netanijahua da daje prednost svom "političkom opstanku" iznad zemlje.

Ključni događaji:

  • Hamas predstavio viziju mirnovnog sporazuma baziranog na "zaustavljanju izraelske agresije"
  • Broj ubijenih u napadu na Palestince koji su čekali pomoć povećan na 14
  • Stejt department: Šumerove izjave o izborima u Izraelu ne predstavljaju Bajdenov stav
  • Muhamed Mustafa imenovan za palestinskog premijera
  • Senator Šumer napao Netanjahua: Daje prednost svom "političkom opstanku" iznad zemlje
  • SAD završavaju svoj nacrt rezolucije o prekidu vatre

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu

23.07 EU čestitala Mohamedu Mustafi na imenovanju za novog palestinskog premijera

Evropska unija čestitala je danas Mohamedu Mustafi na imenovanju za novog premijera Palestinske samouprave

''Čestitamo Mohamedu Mustafi na imenovanju za novog premijera Palestinske samouprave u ovom kritičnom trenutku velike patnje za palestinski narod'', navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

U saopštenju je istaknuto da su sada, više nego ikad, palestinskom narodu potrebne dobro vođene institucije koje pružaju preko potrebne usluge u ovim teškim vremenima. 

"Radujemo se nastavku naše saradnje sa novom vladom, uključujući rešavanje tragične situacije u Gazi i rad na ključnim reformama ka jačim demokratskim institucijama, za dobrobit palestinskog naroda na Zapadnoj obali i u Gazi", dodaju iz EEAS.

21.45 Vašington "oprezno optimističan" povodom predloga Hamasa o primirju

Bela kuća danas je saopštila da je predlog palestinske grupe Hamas o primirju u toj enklavi, koji podrazumeva prekid vatre u zamenu za taoce, u granicama mogućnosti, kao i da je Vašington "oprezno optimitičan" po tom pitanju.

Hamas je posrednicima i SAD predstavio predlog o prekidu vatre u Gazi, koji uključuje oslobađanje izraelskih talaca u zamenu za slobodu za palestinske zatvorenike, od kojih je 100 osuđeno na doživotnu zatvorsku kaznu, prenosi Rojters.

Potparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi rekao je da Hamasov predlog generalno obuhvata sve ono na čemu je mesecima rađeno.

"Oprezno smo optimistični da se stvari kreću u dobrom pravcu, ali to ne znači da je gotovo", istakao je Kirbi.

Predlog koji je izneo Hamas obuhvata oslobađanje izraelskih žena, dece, staraca i bolesnih talaca u zamenu za oslobađanje 700-1.000 palestinskih zatvorenika, javlja Rojters navodeći da je imao uvid u taj dokument.

 

20.25 Liban: Francuski predlog je značajan korak ka miru 

Liban smatra francuski predlog o okončanju konflikta s Izraelom i preciziranje granica između dve države "značajnim korakom" ka miru, naveo je libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib u pismu u koje je Rojters imao uvid.

Francuski plan je dostavljen Libanu prošlog meseca i podrazumeva tri faze u kojima bi se obustavile vojne operacije libanskih oružanih grupa, poput Hezbolaha, a trupe regularne libanske vojske bi bile raspoređene na jugu, blizu izraelske granice.

Libanska oružana grupa Hezbolah otpočela je pogranični konflikt sa Izraelom u oktobru prošle godine, nakon početka izraelske agresije na Gazu.

Kako bi plan uspeo, Hezbolah, grupa koju podržava Iran, bi morao da pristane na ove uslove, međutim, ta grupa tvrdi da neće prekinuti sukob dok se ne postigne prekid vatre u Pojasu Gaze.

19.31 UN: Izraelci od 7. oktobra ubili najmanje 418 Palestinaca na Zapadnoj obali

Najmanje 418 Palestinaca ubijeno je na okupiranoj Zapadnoj obali od izbijanja sukoba između Hamasa i Izraela 7. oktobra prošle godine, saopštila je danas Kancelarija Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih pitanja (OCHA).

Tanjug AP/Leo Correa

 

Kako se navodi, izraelski vojnici ubili su 407 Palestinaca, dok su doseljenici ubili još devet osoba, prenosi Al Džazira.

Za dve osobe se ne zna da li su ih ubile izraelske trupe ili doseljenici.

Pored toga, od 7. oktobra je povređeno 4.690 Palestinaca na okupiranim teritorijama, uključujući 724 maloletna lica, navodi se u izveštaju.

Iz OCHA ističu da je od početka ove godine ubijeno 109 Palestinaca na Zapadnoj obali, što je veliko povećanje u odnosu na isti period prošle godine kada ih je ubijeno 80.

18.56 Bajden podržao poziv Šumera da se održe izbori u Izraelu

Američki predsednik Džozef Bajden danas je podržao izjavu lidera Senata Čaka Šumera, koji je pozvao na vanredne izbore u Izraelu, oštro kritikujući premijera te zemlje Benjamina Netanijahua.

U svom govoru u Senatu u četvrtak, Šumer je izrazio da je bitno Izraelci, kao građani demokratske države, imaju pravo da biraju svoje lidere, a da SAD ne treba da se mešaju i dozvole demokratski proces u toj bliskoistočnoj državi.

Lider Senata istakao je da je Netanijahu "previše voljan da toleriše stradanja civila u Gazi“, kao i da "više ne odgovara potrebama Izraela", navodi Al Džazira.

14.54 Netanjahu: Hamasov predlog i dalje apsurdan

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu odbacio je najnoviji predlog Hamasa o oslobađanju talaca u zamenu za puštanje palestinskih zatvorenika i primirje, rekavši da su zahtevi palestinske grupe "i dalje apsurdni". Netanjahu je dodao i da će Izrael poslati delegaciju u Katar, kako bi se nastavili mirnovni napori, navodi Tajms of Izrael. On je rekao da odobrava plan izraelske vojske (IDF) da uđe u najjužniji grad u Pojasu Gaze, Rafu, saopšteno je iz njegove kancelarije nakon sastanka ratne vlade. "IDF se sprema za operaciju da evakuiše civilnu populaciju", rekao je Netanjahu.

Ova odluka dolazi uprkos upozorenjima međunarodne zajednice, uključujući SAD i Egipta, da izraelska vojska ne ulazi kopneno u Rafu, gde se nalazi oko 1,5 miliona raseljenih Palestinaca.

Dodaje se i da će Izrael poslati delegaciju u Katar na nastavak razgovora o primirju "kada bezbednosni kabinet razmotri izraelsku poziciju".

14.37 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Gazi

Euronews

14.36 UN: U Gazi preko 23 miliona tona ruševina

Ujedinjene nacije (UN) saopštile su danas da je izraelsko bombardovanje Gaze ostavilo skoro 23 miliona tona ruševina, prenosi Al Džazira. Kako procenjuje UN, za ove ruševine će, zajedno sa municijom koja nije eksplodirala, biti potrebne godine da se očiste.

To je posebno otežano ograničenjima u uvozu humanitarnih zaliha protiv mina, kao i kriterijumima za odobrenje slanja specijalizovanog osoblja.

12.37 Hezbolah: Iran neće biti uvučen u potencijalni rat sa Izraelom

U slučaju ofanzive Izraela na sever Libana, Hezbolah će se boriti bez pomoći Irana, poručio je lider te proiranske militantne grupe Said Hasan Nasralah na sastanku sa vođom specijalnih jedinica Iranske Revolucionarne garde Kuds Esmail Kani.

Hezbolah je od početka rata u Gazi pružao podršku palestinskoj grupi Hamas, te je zbog mogućeg proširenja rata Nasralah napomenuo da ne želi da Iran bude uvučen u takav sukob, prenosi Rojters.

Zvaničnici bezbednosnih službi Izraela tvrde da ne žele širi sukob, dok je ministar odbrane izraela Joav Galant ukazao da Izrael želi da udalji borce Hezbolaha sa granice, ali i da postoji prostor za diplomatska rešenja.

10.27 Brod "Open Arms" stiže u Pojas Gaze

Brod sa humanitarnom pomoći koji je isplovio u utorak ujutru sa Kipra i krenuo ka Pojasu Gaze preko novog pomorskog koridora, uskoro će isporučiti pomoć koju je poslala španska humanitarna organizacija.

Video-snimci i fotografije AFP-a pokazuju da je španski humanitarni brod vidljiv sa obale Gaze i da vuče baržu koja nosi 200 tona hrane za Palestince kojima preti glad nakon više od pet meseci rata.

07.40 Vojska SAD uništila devet projektila i dva drona Huta u Jemenu

Centralna komanda američke vojske (CENTCOM) saopštila je da je uništila devet protivbrodskih raketa i dva drona u oblastima u Jemenu koje kontrolišu Huti.

Američka vojska saopštila je u četvrtak da su jemenski pobunjenici Huti ispalili dve protivbrodske balističke rakete sa područja Jemena prema Adenskom zalivu i dva projektila prema Crvenom moru, a da nije bilo povređenih, kao i da nije pričinjena šteta na američkim ni na brodovima koalicionih saveznika, preneo je Rojters.

AP/AP Photo

 

07.30 Kancelarija Netanjahua: Novi predlog Hamasa za primirje nerealan

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua saopštila je da je novi predlog za primirje u Pojasu Gaze, koji su predstavnici Hamasa predstavili posrednicima "i dalje zasnovan na nerealnim zahtevima". U saopštenju se navodi da će ažurirana informacija o tom pitanju biti predstavljena ratnoj vladi, prenosi Rojters.

Tanjug/AP/Menahem Kahana

 

07.29 Hamas: Oslobađanje žena, dece i starijih talaca u zamenu za Palestince iz zatvora

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da je posrednicima u potencijalnom dogovoru sa Izraelom predstavila svoju "viziju mirnovnog sporazuma, koji je baziran na zaustavljanju izraelske agresije nad Palestincima u Pojasu Gaze".

Ona uključuje u prvoj fazi oslobađanje izraelskih žena, dece, staraca i bolesnih talaca u zamenu za oslobađanje 700-1.000 palestinskih zatvorenika, prema predlogu koji je video Rojters.

Predlog predviđa i oslobađanje 100 palestinskih zatvorenika koji služe doživotne kazne u izraelskim zatvorima, u zamenu za oslobađanje izraelskih "žena regruta".

Nakon toga bi bio određen rok i datum za izraelsko povlačenje iz Gaze, navodi se u predlogu. Oni su još naveli da traže pružanje pomoći i povratak raseljenih Palestinaca u svoje domove.

Associated Press

07.22 SAD završavaju svoj nacrt rezolucije o prekidu vatre

Sjedinjene Američke Države završavaju pisanje svog nacrta rezolucije o prekidu vatre između Izraela i Hamasa, nakon čega će tražiti glasanje o dokumentu pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija.

"Nedvosmisleno podržavamo međunarodne diplomatske napore da se uspostavi trenutni i održivi prekid vatre kao deo sporazuma o oslobađanju talaca", navodi se u nacrtu rezolucije, u koji je Rojters imao uvid.

Za usvajanje rezolucije potrebno je najmanje devet glasova, ali i da nijedna od stalnih članica SB UN ne uloži veto. Agencija navodi da SAD žele da bilo kakva podrška Saveta bezbednosti prekidu vatre bude povezana sa oslobađanjem talaca koje Hamas drži u Gazi.

06.31 Stejt department: Šumerove izjave o izborima u Izraelu ne predstavljaju Bajdenov stav

Američki Kongres je nezavisan deo američke vlade, a izjave lidera većine u Senatu Čaka Šumera o novim izborima u Izraelu su njegovi stavovi, a ne administracije predsednika Džozefa Bajdena, rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

06.20 Američki senator Šumer pozvao na nove izbore u Izraelu

Vođa demokratske većine u američkom Senatu Čak Šumer pozvao je na nove izbore u Izraelu, optužujući premijera Benjamina Netanijahua da daje prednost svom "političkom opstanku" iznad zemlje. Šumer, demokrata i najviši jevrejski zvaničnik u Sjedinjenim Državama, rekao je da je Netanjahu "izgubio svoj put". Govoreći u Senatu, Šumer, dugogodišnji pristalica Izraela, oštro je kritikovao izraelskog lidera za koga je rekao da je dozvolio da "njegov politički opstanak ima prednost nad najboljim interesima Izraela".

Tanjug/AP/Mariam Zuhaib

 

06.12 Muhamed Mustafa imenovan za palestinskog premijera

Palestinski predsednik Mahmud Abas imenovao je predsednika Palestinskog investicionog fonda Mohameda Mustafu za premijera i zadužio ga da formira novu vladu. Imenovanje Mustafe i formiranje tehnokratske vlade predstavlja prvi politički korak ka reformisanju Palestinke uprave nakoni izbijanja sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra prošle godine, prenosi Axios.

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Svet