Planeta

Liči na zmiju, ali je riba: U Jadranu snimljena životinja koja ima otrovnu krv, njen ugriz može biti veoma opasan

Komentari

Autor: Jutarnji

06/08/2021

-

19:38

Liči na zmiju, ali je riba: U Jadranu snimljena životinja koja ima otrovnu krv, njen ugriz može biti veoma opasan
Murina - Copyright Wikimedia/steven van tendeloo

veličina teksta

Aa Aa

Ekipa Scuba skenera ronila je tokom posete ronilačkom centru Manta u Komiži u Hrvatskoj do olupine parobroda Teti. Tamo su se sreli sa domaćinima - murinama.

Dve murine izvirile su iz cevi na peščanom dnu i krenule prema kameri. Nije da imaju nešto protiv fotografisanja, one samo vide svoju refleksiju u objektivu.

Odmeravaju snage same sa sobom. Ova igra može da traje večno. Ipak treća murina odlučila je da  refleksiji sa kamere priđe sa zadnje strane. Prolazi ispod, iza kamere. Sada je to već neprijatnije. Ima ih previše i poprilično su brze. One nemaju straha, ali zato mi imamo opreza.

Murine (lat. Muraena) su rod riba iz porodice Muraenidae, podklase zrakoperki. Murine su ribe, iako izgledom podsećaju na zmije. Rod obuhvata 11 vrsta. Nema krljušti na telu, dok su leđna i repna peraja srasla u jedan nabor koji ide duž tela.

Nema ni prsna ni trbušna peraja. Murina je danju skrivena u pukotinama podvodnih stena odakle joj viri samo glava. Neprestano otvorena usta puna su oštrih zuba. Dišući otvara i zatvara usta pokazujući šiljate zube. Ima ih u čeljustima, ali i na nepcu i u kostima ždrela.

Ugriz može biti opasan za čoveka

Ugriz murine za čoveka može biti vrlo opasan. Ako zagrize, čovek ne sme da se otima nego mora da čeka da pritisak popusti. Zubi na nepcu su ukošeni prema unutra i prilikom otimanja nanose još veće povrede. Osim toga murina u krvi ima ihtiokemotoksine zbog kojih joj je krv otrovna, pa treba paziti da ne dospe u probavni sistem ili na otvorenu ranu. Čak je i sluzava, koža bez krljušti, bogata otrovima i bakterijama. Dobra je vest, da vrlo retko napada, osim ako nije izazvana.

U Jadranu, pretežito južnom i srednjem, živi Murina žutošarka (Muraena helena). Noćna je i teritorijalna vrsta. Obično vreba iz pukotina ispod stena i korala. Jede manje ribe, rakove, lignje, ali se hrani i mrtvim životinjama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet