Planeta

Kako je Raisijev helikopter presečen na dva dela? Stručnjak izneo moguće scenarije nesreće u Iranu

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2024

-

18:42

Kako je Raisijev helikopter presečen na dva dela? Stručnjak izneo moguće scenarije nesreće u Iranu
Kako je Raisijev helikopter presečen na dva dela? Stručnjak izneo moguće scenarije nesreće u Iranu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nedostatak komunikacije pilota ili nekog drugog člana letačke posade helikoptera u kojem se nalazio iranski predsednik Ebrahim Raisi ukazuje na to da je postojao ''ozbiljan problem'' u kontrolisanju letelice, rekao je vazduhoplovni analitičar Kajl Bejli za Al Džaziru.

Objasnio je da pilot ima dva prioritetna zaduženja - ako helikopter ima ozbiljan tehnički problem u toku leta, prvi zadatak pilota je da ''održi avion u vazduhu, a zatim da komunicira“.

Bejli je istakao da nije bilo komunikacije jer pretpostavlja da je pilot bio fokusiran na let.

''S obzirom na to da je helikopter presečen da dva dela, da je repni rotor najverovatnije odsečen, a to je rezultat udarca glavne lopatice rotora u rep'', rekao je analitičar.

Tanjug/AP

 

Dodao je da je to moglo biti uzrokovano aerodinamičkim silama koje su nastale kada je pilot manevrisao da prizemlji helikopter ili možda zbog tehničkog problema. Kao drugu mogućnost izazivanja problema Bejli je naveo kvar repnog rotora.

''Ako vidimo spiralno kretanje gde se helikopteri rotiraju za 360 stepeni, u smeru kazaljke na satu ili suprotno od kazaljke na satu, to bi moglo da ukaže na to da je repni rotor otkazao i da je bio van kontrole'', zaključio je on.

Bejli je rekao da su loši vremenski uslovi i planinski teren takođe mogli da doprinesu fatalnoj nesreći.

Bivši pilot helikoptera: Vremenski uslovi doprineli padu

Pol Biver, stručnjak za avijaciju i bivši pilot helikoptera, rekao je da su oblak, magla i niska temperatura sigurno doprineli padu aviona iranskog predsednika.

Turski ministar saobraćaja Abdulkadir Uraloglu prethodno je izjavio da Raisijev helikopter nije posedovao signalni sistem ili taj sistem nije bio uključen.

Uzrok pada helikoptera u kojem se nalazio predsednik Irana Ebrahim Raisi je tehnički kvar letelice, prenosi iranska agencija IRNA.

"Raisi je mučenički stradao u nedelju (19. maja 2024. godine) usled pada helikoptera koji se dogodio zbog tehničkog kvara letelice", navodi se u izveštaju iranske državne novinske agencije.

IRNA nije precizirala prirodu kvara helikoptera, preneo je TASS.

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i Abdolahijan srušio se juče na severozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još šest osoba. 

U Iranu je proglašena petodnevna žalost, a sahrana će biti obavljena sutra u Tabrizu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet