Planeta

Decenije skandala Hantera Bajdena: Od porodične šeme sa lobiranjem, do kokaina, preljube i veze sa bratovom udovicom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/06/2024

-

22:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Suđenje Hanteru Bajdenu (54) okončano je sinoć tako što je sin američkog predsednika proglašen krivim po sve tri tačke optužnice, za lažni iskaz da nije koristio drogu kako bi kupio vatreno oružje i za nedozvoljeno posedovanje vatrenog oružja dok je koristio drogu. Krivična dela je počinio prilikom kupovine revolvera u Delaveru oktobra 2018. godine.

Detalje o presudi, reakciju predsednika, ali i njegovih najljućih političkih rivala možete pogledati u snimku emisije Kocka na početku teksta.  

Ovako je po prvi put u istoriji član porodice šefa Bele kuće postao osuđenik, što je samo "šlag na torti" Hanterove biografije pune skandala, potresnih i šokantnih ispovesti, optužbi za međunarodnu korupciju i trgovinu uticajem, ali i porodične drame u rangu sa latinoameričkim sapunicama.

Iako je njegov otac Džozef Bajden rekao da ga neće pomilovati koja god presuda stigla, a preti mu 25 godina robije, suđenje bi moglo da utiče negativno na izbore u novembru. Po anketi Emerson koledža 24 odsto ispitanika reklo je da je zbog presude manje verovatno da će glasati za Bajdena, 12 odsto da su veće šanse da mu pruže podršku, dok 64 procenata  kaže da ishod ne utiče na njihov glas.

Milioni dolara iz Kine i Ukrajine

Medijska saga o mlađem Bajdenu počela je još tokom kampanje za prethodne izbore 2020. kada je njegov "izgubljeni" laptop pronađen u servisu za računare u Delaveru, na kojem su bili snimci razvratnih avantura pod dejstvom narkotika i alkohola, ali i dokazi da je od 2013. do 2018. zaradio oko 11 miliona dolara radeći za kineske i ukrajinske firme.

U početku su iz Bajdenovog tabora i medija odanih Demokratskoj stranci tvrdili da laptop nije autentičan i da je sve to ruska, ali je kasnije FBI potvrdio da to nije tačno.  

Prema analizi NBC-a sadržaja hard diska, iCloud naloga i dokumenata koje su republikanci izneli pred dva istražna komiteta Senata, podiže se pitanje nacionalne beznednosti SAD jer nije jasno šta je tačno Hanter radio za kineske biznismene kako bi zaradio milione. Takođe je otkriveno da ga je njegov bivši poslovni partner savetovao da promeni poresku prijavu kako bi uvrstio 400.000 dolara prihoda od ukrajinskog energetskog giganta "Burizme".

Tanjug/AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

 

Naime, Hanter Bajden, pravnik po obrazovanju, je postao član upravnog odbora "Burizme" 2014. nakon prevrata na trgu Majdan koji je direktno podržala administracija tadašnjeg predsednika Baraka Obame u kojoj je Džo Bajden bio potpredsednik. Obamina pomoćnica državnog sekretara Viktorija Nuland tada se proslavila deleći kolače demonstrantima i imenujući Arsenija Jacenjuka najpodobnijom opcijom za premijera Ukrajine u procurelom razgovoru u kojem je psovala i nipodaštavala Evropsku uniju. 

Hanterova plata išla je do 1,2 miliona dolara godišnje, dok se Džo zalagao za smenu tadašnjeg glavnog tužioca u Ukrajini Viktora Šokina, koji je istraživao korupciju u "Burizmi". Šokina je na kraju uklonio ukrajinski parlament, a sadašnjeg američkog predsednika su optuživali da on stoji iza smene.

Na jednom od mejlova se Hanter zahvaljuje izvršnom direktoru "Burizme" za rođendanske poklone, koje je opisao kao "previše ekstravagantne“.

Republikanci su tvrdili da su i Džo i Hanter Bajden dobili po pet miliona dolara od rukovodilaca "Burizme" u zamenu za otpuštanje Šokina. Međutim te tvrdnje su prestale kada je bivši doušnik FBI optužen da je izmislio šemu podmićivanja.

Bivši Hanterov poslovni partner je takođe svedočio da je Džo bio na spikerfonu nekoliko puta tokom Hanterovih telefonskih razgovora sa raznim kontaktima.

Među potencijalno "mutnim" poslovnim poduhvatima sina predsednika je i anganžman u kineskom investicionom fondu BHR, gde je 2013. dobio mesto u osnivačkom odboru. Prvo je bio neplaćeni član, a onda je došao do 10 odsto udela kompanije.

AP/Andy Wong

Hanter i Džo u Kini 2013.

BHR je registrovan u Šangaju manje od dve nedelje nakon što je Hanter odleteo sa svojim ocem na službeni potpredsednički put u Kinu i sastao se sa budućim izvršnim direktorom firme. Kasnije je Hanter tvrdio da su otišli "samo na šoljicu kafe".

Nakon što je njegov otac napustio funkciju 2017. godine, Hanter se udružio sa kineskim naftnim tajkunom Je Đijanmingom na projektu vezanom za prirodni gas u Luizijani. Dogovor je propao jer su kineske vlasti pritvorile Jea pod optužbom za korupciju, nakon čega je nestao.

Lobiranje i poslovni poduhvati Bajdenovih

Hanterovo mešanje posla i politike počelo je čim je diplomirao na univerzitetu Jejl i dobio posao u bankarskoj holding kompaniji "MBNA Amerika" sa sedištem u Delaveru, koju je kasnije kupila "Bank of Amerika". 

"MBNA" je bila jedan od najvećih poslodavaca u rodnoj državi Bajdenovih i među najvećim donorima u Džoovim političkim kampanjama, zbog čega je dobio nadimak "senator iz MBNA“.  

Nakon što je Hanter unapređen u izvršnog potpredsednika, Džo je kroz Senat progurao Zakon o reformi bankrota koji je bio izuzetno koristan za "MBNA". Početkom 2000-ih, dok je još uvek primao honorar za konsultantske usluge od banke, Hanter je otvorio lobi kancelariju u Vašingtonu.

Neverovatna je "koincidencija" da su se, prema tadašnjem pisanju Politica, interesi njegovih klijenata preklapali sa zaduženjima njegovog oca u raznim odborima i Džoovim zakonodavnim prioritetima. U izjavi za časopis Newyorker Hanter je tvrdio da je odnos između oca i sina bio takav da nikada ne pričaju o lobiranju. Predsednik Bajden je takođe to tvrdio u slučajevima skorijih optužbi za trgovinu uticajem.

Uz to je Hanter zajedno sa svojim ocem i stricem Džejmsom kupio hedž fond "Paradigm Global Advisors" koji pruža i konsultantske usluge investitorima. Prema pisanju Politica 2019. jedan od menadžera te kompanije, koji se plašio da otkrije identitet, ispričao je kako je čuo "viziju budućnosti" Džejmsa Bajdena.

"Ne brini za investitore. Imamo ljude širom sveta koji žele da ulažu u Džoa Bajdena", navodno je tada rekao mlađi brat predsednika, mada je njegov i portparol Hantera Bajdena negirao da se to dogodilo.

U to vreme, senator Bajden je bio samo nekoliko meseci od dolaska na mesto predsednika Komiteta za spoljne poslove Senata, koji oblikuje spoljnu politiku SAD.

Prema rečima anonimnog menadžera, Džejms Bajden je jasno stavio do znanja da gleda na kompaniju kao na način da uzme novac od bogatih stranaca koji ne mogu legalno da daju novac njegovom starijem bratu ili uplate novac za njegovu kampanju.

Trojac Bajdena je držao "Paradigm Global Advisors" tokom predsedničke trke Džoa 2008. nakon čega je izabran za Obaminog potpredsednika.

profimedia

Barak Obama, Džo i Hanter Bajden

Za to vreme, hedž fond je bio povezan sa nekoliko navodnih prevaranta, uključujući teksaškog finansijera Alena Stenforda osuđenog za vođenje jedne od najvećih Ponzi šema u istoriji SAD.

Bajdenovi su negirali bilo kakve nepravilnosti i protiv njih nisu podignute nikakve optužbe. Godine 2010. su likvidirali hedž fond i vratili novac investitorima.

Hanter je pio kao tinejdžer, a najuren iz mornarice zbog kokaina posle prvog dana u bazi

Hanter Bajden je počeo da pije kao tinejdžer i priznao je da je zloupotrebljavao kokain kao student. Zbog toga je stalno išao na rehabilitaciju i odvikavanje.

Godine 2013. prijavio se u da bude rezervista Američke mornarice i položio zakletvu pred svojim ocem, tada potpredsednikom, na ceremoniji u Beloj kući. Međutim, već prvog dana u pomorskoj bazi bio je pozitivan na kokain i otpušten je.

Prinskrin/Youtube/Sky News Australia/njgloyper

 

Prema pisanju Newyorker-a on je prekomerno pio nakon smrti svog starijeg brata Boa od raka mozga 2015. godine. Navodno je izlazio iz kuće samo da bi kupio votku.

"On i Bo su bili jedno. Jedno srce, jedna duša, jedan um", napisala je njegova ćerka Naomi jednom prilikom na Tviteru.

Varao ženu i napravio dete egzotičnoj plesačici

Tokom burnog razvoda sa razvoda sa suprugom Ketrin Bule 2017, ona ga je optužila da je „trošio ekstravagantno na ono što ga je interesovalo (uključujući drogu, alkohol, prostitutke, striptiz klubove i poklone za žene sa kojima je imao seksualne odnose) dok je porodicu ostavljao bez novca da plate legitimne račune".

"Borio se sa velikom zavisnošću od droge, što je srceparajuće i bolno, ali to nije bila osoba za koju sam se udala", rekla je ona prošle godine u jednoj TV emisiji.

U svojim memoarima "Lepe stvari" iz 2021. Hanter priznaje da je njegova nevernost bila kap koja je prelila čašu u njihovom braku. DNK testom 2019. utvrđeno je da je on "biološki i zakonski otac" ćerke koju je rodila Lunden Aleksis Roberts, egzotična plesačica iz Arkanzasa.

Hanter je u memoarima tvrdio da se "ne seća" njihovog susreta, ali posle parnice oko očinstva sa Robertsovom mora da plaća alimentaciju za njenu decu.

Nema saznanja da je bilo ko od Bajdenovih ikada sreo malu Nejvi Roberts, kojoj je sada četiri godine. Međutim, usled medijskog pritiska, predsednik Bajden je prošlog leta bio primoran da prizna svoje sedmo unuče.

Dvogodišnja veza sa udovicom svog brata

Još pre nego što je razvod sa Bule bio finalizovan, Hanter je stupio u vezu sa udovicom svog brata Boa, Hali Bajden. On je pričao za medije da se tokom dvogodišnje veze zbližio sa njom zbog zajedničke tuge zbog smrti Boa.

Tanjug/AP

Hejli Bajden

Vesti o "prijateljskom" raskidu Hali i Hantera pojavili su se 2019. godine, manje od nedelju dana nakon što je njegov otac pokrenuo svoju treću kandidaturu za predsednika.

Samo nekoliko nedelja kasnije, Hanter se oženio južnoafričkom rediteljkom Melisom Koen nakon burne šestodnevne romanse i sa njom ima jednog sina.

AP Photo/Matt Rourke

Melisa Koen i Hanter Bajden

Hali je svedočila juče okončanom suđenju u Delaveru da ju je Hanter upoznao sa krek kokainom i da je u njenom prisustvu kupovao drogu. Takođe je ispričala kako je zbog čestog drogiranja bio uznemiren i napet.

Dva meseca nakon što je izašao sa rehabilitacije 2018., Hanter je kupio pomenuti pištolj, što je, kako tvrde njegovi branioci bila impulsivna kupovina, pod pritiskom nametljivog vlasnika prodavnice oružja.

Tužioci su izneli da je lagao na obrascu za prijavu vatrenog oružja, tvrdeći da u to vreme nije koristio drogu. Advokati su tvrdili da on sebe nije smatrao zavisnikom i da je u to vreme bio čist.

Hali, koja je na sudu rekla da se suočila sa Hanterom zbog njegove upotrebe droge, pronašla je oružje i municiju dok je ponovo uklanjala „ostatke krek kokaina i pribora za drogu“ iz njegovog vozila.

Opisala je kako je u trenutku panike strpala pištolj u kesu iz prodavnice i bacila ga u kantu za smeće, 11 dana nakon što je oružje kupljeno.

"Nisam želela da povredi sebe ili da deca to pronađu i povrede se“, pravdala je ona o svoje postupke.

Komentari (0)

Svet