Planeta

Rusija i Saudijska Arabija pripremaju zajedničku svemirsku misiju

Komentari

Autor: Euronews, Reuters

26/05/2021

-

12:50

Rusija i Saudijska Arabija pripremaju zajedničku svemirsku misiju
Aleksandar Novak - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija obučava kosmonaute iz Saudijske Arabije dok se obe zemlje pripremaju za zajedničku svemirsku misiju sa ljudskom posadom, rekao je zamenik premijera Rusije Aleksandar Novak, prenosi Rojters.

I Rusija i Saudijska Arabija su glavni izvoznici nafte. Njihova glavna povezanost je saradnja na energetskom tržištu kao deo dogovora o izvozu nafte.

"Govoreći o radu dve zemlje na zajedničkoj misiji u svemiru, Aleksandar Novak je rekao da je trenutni rad obećavajući, posebno na obuci kosmonauta i razvoju zajedničke misije sa ljudskom posadom“, saopšteno je iz vlade nakon onlajn sastanka međuvladinih komisija Rusije i Saudijske Arabije.

U saopštenju Vlade nisu navedeni drugi detalji.

Rusija je spremna da izgradi sopstvenu svemirsku stanicu, sa ciljem da je lansira u orbitu do 2030. godine, ako predsednik Rusije Vladimir Putin da zeleno svetlo za to, izjavila je u aprilu svemirska agencija Roskosmos.

Projekat bi označio novo poglavlje za rusko istraživanje svemira i kraj više od dve decenije bliske saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama na "brodu starenja Međunarodne svemirske stanice".

Komentari (0)

Svet