Planeta

Avganistanci koji su uspeli da se evakuišu u Veliku Britaniju žele da se vrate kući

Komentari

Autor: RTS, Gardijan

09/10/2021

-

23:15

Avganistanci koji su uspeli da se evakuišu u Veliku Britaniju žele da se vrate kući
Avganistanci koji su uspeli da se evakuišu u Veliku Britaniju žele da se vrate kući - Copyright Tanjug/Etat Major des Armees via AP

veličina teksta

Aa Aa

Hiljade Avganistanaca koji su pobegli od talibana u Veliku Britaniju, žive u hotelima sa neadekvatnom zdravstvenom zaštitom. Pošaljite nas kući, mole avganistanske izbeglice "zaglavljene" u britanskim hotelima, piše Gardijan.

Avganistanci koji su nedavno stigli u Veliku Britaniju, pošto su talibani preuzeli vlast, zatražili su da ih vrate, što je dovelo u pitanje "Toplu dobrodošlicu", program britanske vlade za raseljene iz Avganistana.

Program je pokrenuo premijer Boris Džonson 29. avgusta, kako bi pomogao avganistanskim izbeglicama koje stižu u Veliku Britaniju da "obnove svoje živote, nađu posao, nastave obrazovanje i integrišu se u svoje lokalne zajednice".

Tanjug/AP/Boris Grdanoski

 

Međutim, zbog nedostatka stanova hoteli su poslužili kao privremeni smeštaj za 7.000 izbeglica, pri čemu su zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova rekli da će neki u hotelima biti smešteni mesecima.

Nekim izbeglicama je, kažu, već dosta. Lekar, koji se brine o novopridošlim Avganistancima, rekao je za Gardijan da je imao nekoliko pacijenata koji su mu govorili da žele da idu kući.

"Jedan čovek, koji ima 67 godina, stalno je govorio: 'Ne mogu više ovo da podnesem. Moram da izađem iz ove (hotelske) sobe", priča lekar, koji je želeo da ostane anoniman.

Žalio mu se i drugi Avganistanac, koji je pobegao iz zemlje 2000. godine, kada su talibani prvi put bili na vlasti.

Rekao je: "Samo želim da napustim hotel".

Morao sam da dam lekove i njemu i njegovoj supruzi, jer su bili veoma uznemireni, dodaje lekar.

Tanjug AP/Turkish Airlines via AP

 

Zabrinutost zbog neadekvatne zdravstvene zaštite 

Postoji zabrinutost i u pogledu zdravstvene zaštite za ljude koji su smešteni u hotelima nakon evakuacije sa aerodroma u Kabulu.

Lekar je istakao da je u početku postojala "neadekvatna" medicinska pomoć.

Zatekao je, kaže, neuhranjeno dete sa invaliditetom, koje nije bilo prijavljeno medicinskim vlastima.

Topla dobrodošlica “šokantan neuspeh“ 

Čelnik saveta opštine Grinvič u jugoistočnom Londonu, Deni Torp, opisao je vladin program kao “šokantan neuspeh“.

Ocenio je da je “neoprostiv“ nedostatak organizovane vladine podrške, kada je 700 Avganistanaca stiglo u opštinu u avgustu.

“Postojala je ogromna neusklađenost između retorike visokih vladinih političara i njihovih akcija da podrže te ljude“, naveo je Torp.

Tanjug/AP/Franc Zhurda

 

Kada je opštinsko veće Grinviča obavestilo vladu da će ubrzo ostati bez mleka za bebe, rečeno im je da će određene količine biti isporučene “za nekoliko dana“, tvrdi Torp.

Dečak poginuo pošto je pao sa prozora hotela 

U Šefildu, petogodišnji dečak iz Avganistana poginuo je pošto je pao sa prozora hotela ubrzo po dolasku u Veliku Britaniju. Opštinsko veće zabrinuto je zbog neadekvatnosti hotela za smeštaj izbeglica.

Džil O' Leri, vodeći lekar u Fondaciji “Helen Bamber“, koja radi sa 650 klijenata, rekla je da je situacija “mutna i zbunjujuća“.

"Kada uzmemo u obzir potrebe ljudi, čini se da postoji slepa tačka u Ministarstvu unutrašnjih poslova", rekla je ona.

Ministarstvo: Hotelski smeštaj ostaje privremena mera za izbeglice

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova saopštio je da je najveća i najbrža evakuacija u novijoj istoriji pomogla da više od 15.000 ljudi bude na sigurnom.

"Hoteli ostaju privremena mera za smeštaj onih koje smo ovde doveli. Biće potrebno vreme da se svima pronađu stalni domovi, ali radimo sa našim partnerima da se to postigne", poručili su iz ministarstva.

Komentari (0)

Svet