Planeta

Fatu i Najin su poslednja dva bela nosoroga na svetu, naučnici pokušavaju da spreče njihovo izumiranje

Komentari

Autor: Euronews

26/10/2021

-

23:12

Fatu i Najin su poslednja dva bela nosoroga na svetu, naučnici pokušavaju da spreče njihovo izumiranje
AP/Ben Curtis - Copyright AP/Ben Curtis

veličina teksta

Aa Aa

Fatu i Najin su poslednje dve ženke belih nosoroga, kojima preti izumiranje otkako je 2018. godine uginuo poslednji mužjak Sudan.

Dvoje nosoroga, majka i ćerka, rođeni su u evropskim zoološkim vrtovima i dovedeni su u Keniju zajedno sa još dva mužijaka još 2009. godine u nadi da će povratak u rodno okruženje povećati šanse za reprodukciju.

Kako su oba mužjaka umrla pre ti godine, sudbina ove vrste ostala je u rukama dve ženke, tima nemačkih naučnika i rendžera -  njihovih naoružanih zaštitnika, prenosi Euronews.

Naučnici pokušavaju da spasu vrstu od sigurnog izumiranja metodama vantelesne oplodnje u kojima koriste smrznutu spermu mrtvih mužjaka nosoroga.

Tim organizacije "Bioreskju" (Biorescue), predvođen istraživačima sa nemačkog Instituta Lajbnic specijalizovanih za životinje u zoološkim vrtovima i istraživanje divljih životinja, utrkuje se sa vremenom kako bi spasao najugroženijeg sisara na svetu.

AP/Ben Curtis

 

Prošle nedelje, međutim, tim je odlučio da iz programa vantelesne oplodnje povuče Najin, 32-godišnjeg severnog belog nosoroga. Ovim potezom sudbina vrste zavisi od ćerke Fatu.

Podvrsta severnog belog nosoroga pretrpela je katastrofalne gubitke, iako je nekada bila uobičajena za sever Afrike. Krivolov i građanski rat u njihovom matičnom staništu doveo je do izumiranja vrste. 

Najin i Fatu trenutno žive u ograđenom prostoru od 700 hektara sa 24-časovnim naoružanim obezbeđenjem.

Rendžeri ih čuvaju od lavova, ali i od lovokradica. Pre tri godine došlo je do okršaja u kojem su poginula tri krivolovca.

Komentari (0)

Svet